Diğer Haberler
AKILLI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN NEDİR? ÇALIŞAN GÜVENLİĞİNİN GELECEĞİ
AKILLI KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN NEDİR? ÇALIŞAN GÜVENLİĞİNİN GELECEĞİ

Bir akıllı saatiniz veya Fit Bit'iniz varsa, "akıllı" teknolojinin sağlığınız ve performansınız hakkında güçlü iç görüler sağlayabileceğini zaten biliyorsunuzdur.

Artık maliyetleri azaltmak, yaralanmaları önlemek ve işçi üretkenliğini artırmak için akıllı teknoloji kişisel koruyucu ekipmanlara entegre ediliyor. Hiç şüphe yok ki bu yıl daha akıllı kişisel koruyucu ekipmanlar ve giyilebilir cihazlar ortaya çıkacak.

Ama bir adım geri gidelim. Daha önce hiç akıllı kask görmemiş olabilirsiniz. Akıllı kişisel koruyucu ekipmanın ne olduğunu veya neden önemli olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Bu gadget'larla ilgili tüm sorularınızı yanıtlamak için buradayız:

 

Akıllı Kişisel Koruyucu Ekipman Nedir?

Akıllı kişisel koruyucu ekipman veya akıllı giyilebilir sistemler, iş kıyafetleri, gerçek zamanlı güvenlik bilgileri sağlamak için internete ve yazılım veya tabletler gibi diğer cihazlara bağlanan kişisel koruyucu ekipmanları ifade eder. Bunu sadece tehlikelere maruz kalmayı en aza indirmekle kalmayan, aynı zamanda veri toplayan, bildirimler gönderen ve iç ve dış koşullara otomatik olarak uyum sağlayan kişisel koruyucu ekipman olarak düşünebilirsiniz.

 

Akıllı Kişisel Koruyucu Ekipman Ne Yapabilir?

Akıllı kişisel koruyucu ekipman ile olasılıklar sonsuzdur. Potansiyel uygulamalardan yalnızca birkaç örnek:

● Kasklar, kulaklıklar ve yüz maskeleri gibi akıllı iletişim cihazları, gürültülü veya düşük görüşlü ortamlarda iletişime yardımcı olabilir

● Akıllı soğutma ve ısıtma elemanları, kullanıcıyı güvende tutmak için vücut ve dış sıcaklıklara tepki verebilir

● Akıllı kilitleme/etiketleme ve lazer özellikli acil durdurma cihazları gibi aktif kişisel koruyucu ekipman, ekipmanla ilgili yaralanmaları önleyebilir

● İkaz yelekleri gibi ışık yayan giysiler yüksek görünürlük sağlayabilir

● Giysilere gömülü çevresel sensörler gaz, kimyasal, ısı, ses, UV, darbe vb. izleyebilir ve işçilerin başı dertteyse amirleri uyarabilir

 

Akıllı Kişisel Koruyucu Ekipman Nasıl Çalışır?

Çoğu akıllı kişisel koruyucu ekipman, Bluetooth aracılığıyla diğer cihazlara bağlanır. Bu bağlantı aracılığıyla kişisel koruyucu ekipman, gerçek zamanlı uyarılar sağlayabilir ve veri toplayabilir.

Çoğu durumda akıllı kişisel koruyucu ekipman cihazları, veri toplamayı ve analizi daha da kolaylaştırmak için Perillon gibi bir EHS yazılım çözümüne bağlanabilir.

 

Akıllı Kişisel Koruyucu Ekipman Pazarı Ne Kadar Büyük?

Fortune Business Insights tarafından yürütülen pazar araştırmasına göre akıllı kişisel koruyucu ekipman, COVID-19 salgını sırasında özellikle sağlık ve ilaç endüstrisinde bir talep artışına neden oldu. Gelecekte, küresel akıllı kişisel koruyucu ekipman teknoloji pazarı, teknoloji pazarının 2028'de 9,05 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor.

 

Akıllı Kişisel Koruyucu Ekipmanları Kim Kullanıyor?

2020'de sağlık ve medikal sektörü, akıllı kişisel koruyucu ekipman uygulamalarının %23'ünü oluşturmuştur. Ancak, endüstriyel sektörün akıllı kişisel koruyucu ekipman pazarında öngörülen büyümenin çoğunu sağlaması bekleniyor.

Madencilik, petrol ve gaz, imalat ve ulaşım, akıllı kişisel koruyucu ekipman trendinin şimdiden yakalandığı sektörlerden birkaçı. Örneğin, madencilerin konumlarını takip etmek için madencilik endüstrisinde akıllı konum cihazları ortaya çıkıyor. Termal kameralı gaz maskeleri itfaiyecilerin korunmasına yardımcı oluyor.

Bu tür teknolojilere yönelik uygulamalar ümit vericidir. Ancak, herhangi bir yeni teknoloji gibi, akıllı kişisel koruyucu ekipmanın benimsenmesi de zorluklarla dolu.

 

Akıllı kişisel koruyucu ekipmanların dezavantajlarından bazıları nelerdir?

Tüm yeni teknolojilerde dik bir öğrenme eğrisi var. Ancak bir madencinin veya itfaiyecinin hayatı giyilebilir akıllı bir cihaza bağlı olduğunda, her seferinde düzgün çalışması gerekir. Ne yazık ki, cihaz performansı için mevcut minimum gereksinimler bulunmadığından yedekleme gerekli olabilir.

Hassas kişisel bilgileri güvende tutma sorunu da var. Örneğin, Avrupa'da şirketlerin Genel Veri Koruma Yönetmeliği'ne (GDPR) uyumu dikkate alması gerekir. Neyse ki birçok kişisel koruyucu ekipman üreticisi, çalışanların kişisel bilgilerini korumak için şimdiden adımlar attı; örneğin, analiz için sağlık ve güvenlik departmanlarına gönderilen trend bilgilerini rastgele seçmeye başladılar.

Şu anda, akıllı kişisel koruyucu ekipman cihazlarının fiyatı birçok küçük şirket için fahiş bir fiyatta. Örneğin, tipik bir kaskın maliyeti 10-50 dolar arasındadır. Microsoft ve Trimble'ın karma gerçeklik kaskının maliyeti yaklaşık 5.000 dolar.

 

Akıllı kişisel koruyucu ekipmanın geleceği nedir?

Akıllı kişisel koruyucu ekipmanıyla ilgili gelişmeler umut vericidir. Akıllı kasklar, işitme koruması, çevresel izleme için iş giysileri ve ışık yayan yüksek görünürlüklü ikaz yelekleri, maliyetleri düşürme, yaralanmaları önleme ve işçi üretkenliğini artırma potansiyeline sahiptir.

Bu teknolojiler daha yaygın hale geldikçe, güvenilirlik ve veri gizliliği ile ilgili mevcut sorunların birçoğunun çözüleceğini tahmin edebiliriz. Daha yaygın bir şekilde benimsenmesi, rekabeti artırabilir ve fiyatları düşürebilir, bu da her büyüklükteki şirketin bu yeni teknolojiden yararlanmasını daha uygun hale getirebilir.

 

Kişisel koruyucu ekipman ürün galerimize göz atmak için tıklayın.