Diğer Haberler
İş güvenliğinde yüzey sıcaklığı
İş güvenliğinde yüzey sıcaklığı

Personeli sıcak, açık yüzeylerde yanıklardan korumak, proses tesisi güvenliği için en önemli önceliktir.

 

Cildin kabarması ve yanması için gereken tek şey, sıcak bir yüzeyle birkaç saniye tesadüfen temas etmektir. ABD Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi (OSHA), beş saniye maruz kaldıktan sonra 60°C maksimum cilt sıcaklığı sınırı belirler. Tanım olarak, bu cilt sıcaklığında ve maruz kalma süresinde bildirilebilir bir yaralanma meydana gelmeyecektir.

 

Tesis genelinde proses boruları, kanallar, depolama tankları ve diğer ekipmanların dış yüzeyleri, tesadüfi cilt teması için iş güvenliği kılavuzunun çok üzerindeki sıcaklıklara ulaşabilir. Dış yüzey sıcaklıkları belirlenen sıcaklık eşiğinden daha yüksek olan sistemler, çalışanların ve ziyaretçilerin güvenliği için büyük bir tehlike oluşturur - bu nedenle tesisler yanma potansiyelini azaltmak için adımlar atmalıdır.

 

Bazı durumlarda bitkiler, insanları sıcak yüzeylerden uzak tutmak için güvenlik kafesleri ve çit ile koruma sağlanabilir. Ancak daha sık olarak, alanların sıcaklıklarının sınırı aşmamasını sağlamak için yüzeylerin yalıtılması gerekir.

 

Proses tesislerinin yanık koruması için sıcak, açıkta kalan yüzeyleri yalıtmak için iki temel seçeneği vardır: yüzeyleri yalıtım ve kaplama ile kaplamanın geleneksel yöntemi veya ortaya çıkan termal yalıtkan kaplamaları uygulama yöntemi.

 

Geleneksel sistemler tipik olarak, yalıtımı korumak için metal bir kaplama ile kaplı yalıtım malzemelerine sahiptir. Bu hacimli sistemler, yanma potansiyelini azaltma görevini yerine getirir ve ayrıca özellikle ilk uygulandıklarında yüksek yalıtım değerleri sunar. Bununla birlikte, yalıtım özelliklerini önemli ölçüde azaltan su sızmasına eğilimlidirler. Daha da kötüsü, su sızması, tesis güvenliği ve güvenilirliği için gizli ve maliyetli bir tehdit olan yalıtım altında korozyona neden olabilir.

 

Aksine, termal yalıtkan kaplamalar açık yüzeylere sprey ile uygulanır ve yanma potansiyelini azaltmak için kaplama gerektirmez. Kaplamalar, geleneksel yalıtım sistemlerinin olduğu hemen hemen her yerde kullanılabilir. Uygulanması kolay birkaç malzeme katmanı, kaplanmış yüzeylerin dokunulmasını güvenli hale getirir. Metal kaplamayı ortadan kaldıran kaplamalar, gizli CUI tehdidini de tamamen ortadan kaldırır.

 

Kaplamalar, son kurutulmuş kaplama yüzeyinde yüksek bir hava içeriği oluşturan, hava ile doldurulmuş küçük boncuklar olan seramik mikro küreler içerir. Bu hava, kaplamadan ısı enerjisinin transferini sınırlayarak ideal bir yalıtkan görevi görür, böylece dış yüzeyler en azından iş güvenliği tarafından zorunlu kılınan 5 saniyelik eşikte dokunmak için güvenli kalır. Personelin yanmasını önlemek için buhar boruları ve kazan kanalları gibi tehlikeli derecede sıcak sistemler bile kaplanabilir.

 

Birçok tesis ısı yalıtımlı kaplamalara aşina olmadığından, bu makale bu tür kaplamaları geleneksel yalıtım sistemleriyle karşılaştırır ve uygun bir yalıtım sistemine karar vermek için bazı ipuçları sağlar.

 

Anahtar Farklılıklar

Yanık koruması için benzer yetenekler sunsalar da, geleneksel yalıtım sistemleri ve ısı yalıtımlı kaplamalar, uygulama ve bakım gereksinimleri açısından - özellikle tesisin çalışmama süresi ve denetimi açısından önemli ölçüde farklılık gösterir.

 

Arıza süresi: Geleneksel yalıtım sistemlerini uygulamak için, tesisler tipik olarak, yalıtılan işlem alanlarında ısı üreten işlemleri kapatmalıdır. Yüzeyler yeterince soğuduktan sonra, işçiler eski yalıtımı kaldırmalı ve atmalı, yüzey korozyonu için tüm alanları incelemeli, potansiyel olarak aşındırıcı püskürtme yapmalı ve aşınmış alanları kaplamalı ve ardından tüm alanı yalıtım ve kaplama ile yeniden sarmalıdır. Prosedür, özellikle eğrilerin, dar boşlukların ve vanaların etrafına büyük bir yalıtım yerleştirmek için zaman alıcıdır.

 

Aksine, termal yalıtkan kaplamaların uygulanması herhangi bir işlemin kapatılmasını gerektirmeyebilir. Gelişmiş tek bileşenli, su bazlı akrilik yalıtkan kaplamalar, ortam sıcaklığından 177°C kadar olan yüzeylere uygulanabilir.

 

İş ayakkabısından, kafa koruyuculara, koruyu gözlüklerden iş ayakkabılarına ve daha fazlasını için galerimize göz atın!