Diğer Haberler
Antiseptik ve Dezenfektan Arasındaki Fark
Antiseptik ve Dezenfektan Arasındaki Fark

Antiseptikler ve dezenfektanlar, ikisi de mikroorganizmaları öldürmek için kullanılmaları bakımından çok benzerdir. Gerek yapımlarında gerekse kullanımlarında birbirlerinden farklıdırlar.

 

Antiseptikler, insan derisi gibi canlı organizmalar üzerinde, vücut yüzeyinde yaşayan herhangi bir mikroorganizmayı öldürmek için kullanılır. Dezenfektanlar, cansız yüzeyde yaşayan mikroorganizmaları öldürmek için tezgah ve tırabzan gibi canlı olmayan şeylerde kullanılır.

 

Antiseptiklerin tipik olarak, yüzeyi temizlemek için o üründe kullanılan belirli biyositin bir dezenfektanınkinden daha düşük bir konsantrasyonuna sahip olduğu bulunmuştur. Dezenfektanlar canlı dokularda değil, cansız yüzeylerde kullanılmak üzere tasarlandığından, tahriş edecek bir cilt veya doku olmadığından üründe daha yüksek biyosit konsantrasyonu kullanabilirler. Antiseptikler, daha düşük biyosit konsantrasyonu gerektirir, çünkü belirli biyositlerin çok yüksek konsantrasyonları yüksek miktarda cilt tahrişine neden olabilir.

 

Bazı antiseptik örnekleri, her ikisi de cildinizle temas etmesi güvenli olan ve ayrıca yüksek miktarda mikroorganizmayı öldürmede son derece etkili olabilen gargara veya el dezenfektanıdır.

 

Alkoller, ağartıcı ve formaldehit, canlı olmayan herhangi bir nesnenin yüzeyindeki mikroorganizmaları öldürmek için kullanılan farklı dezenfektan türlerinin örnekleridir.

 

Her ikisi de benzer şeyler için ancak farklı şekillerde kullanıldığından, insanların antiseptikler ve dezenfektanlar arasındaki farkı bilmesi önemlidir. Antiseptik olarak bir dezenfektan kullanmak muhtemelen o dokuyu tahriş eder. Ayrıca, dezenfektan olarak bir antiseptik kullanmak, daha düşük biyosit konsantrasyonu nedeniyle o yüzeyi temizlemek için daha az yeterli bir iş ile sonuçlanabilir.

 

Tesisiniz İçin En İyi Seçimi Nasıl Yapabilirsiniz?

 

a- Dezenfektanınızı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

 

Tesisinizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak bir dezenfektan seçerken değerlendirmeniz gereken dört temel husus vardır. Bu soruları yanıtlamak, kuruluşunuzda kullanılacak en iyi ürünü/ürünleri belirlemenize yardımcı olacak bir çerçeve sağlayacaktır.

 

1. Etkinlik

 

Dezenfektan, tesisinizde en çok endişe duyulan mikropları ve patojenleri öldürür mü? Örneğin, Staphylococcus aureus Metisiline Dirençli (MRSA) hakkında oldukça endişeli olabilirsiniz. Patojenlerin birden fazla suşu olabileceğini ve dezenfektanların belirli suşlar için onaylandığını unutmayın. Sektörünüze ve tesis türünüze (sağlık, eğitim, uzun süreli bakım, ağırlama) bağlı olarak değişen ihtiyaçlarınız ve gereksinimleriniz olacaktır.

 

2. Etki Süresi

 

Bir dezenfektan ürünü belirli bir patojeni ne kadar çabuk öldürür? Ürün, bu öldürme sürelerine uymak için yüzeyleri gözle görülür şekilde ıslak tutuyor mu? Yine dezenfektan formülleri, belirli patojenleri belirli bir süre içinde öldürmek için kayıtlıdır ve aktif olarak çalışabilmeleri için tüm zaman boyunca bir yüzeyde ıslanmaları gerekir. Otuz saniye ila beş dakika tipik bir öldürme süresi olabilir. Yine de bir dezenfektan 10 dakikaya ihtiyaç duyuyorsa, o kadar uzun süre ıslak kalacağından emin olun. Alkol bazlı dezenfektanlar, gerekli temas süresinden önce çok iyi buharlaşabilir. Gerekirse tüm kullanım ve yeniden ıslatma talimatlarını okuyun ve uygulayın.

 

3. Güvenlik

 

Ürün insanlar için güvenli mi ve uygulandığı yüzeyler için güvenli mi? Bazı dezenfektan kategorileri zehirlidir, bazıları lekelidir, bazıları aşındırıcıdır, ancak diğerlerinde istenmeyen bir koku vardır. Uyguladığınız dezenfektanlar için kişisel koruyucu ekipman (KKD) önerilerinin yanı sıra ürünlerdeki toksisite ve yanıcılık derecelerini kontrol edin. Dezenfektanın amaçlandığı herhangi bir yüzeye zarar vermeyeceğinden emin olun.

 

4. Kullanım Kolaylığı

 

Belirli bir dezenfektanı kullanmak için gerekli adımlar tesisiniz için pratik mi? Bazı uygulamalar, her zaman mümkün olmayabilecek birden fazla adım gerektirir. Su sertliği, bazı dezenfektan formüllerinin etkinliğini etkileyebilecek bir faktördür.

 

Çeşitli dezenfektan türleri hakkında bilgileri sıralamak zaman alır, ancak tesisiniz için en iyi bakım kararını verdiğinizden emin olmak için kritik bir adımdır. Hastalık ve enfeksiyonu önlemek için sağlam bir planın yanı sıra doğru ürünleri elinizin altında bulundurmak, yol boyunca çaba ve masraftan tasarruf etmenizi sağlayacak; size, personelinize ve kapınızdan gelen ziyaretçilere daha fazla gönül rahatlığı sağlayacaktır.

 

Dezenfektanlarımıza göz atmak için tıklayın.