Diğer Haberler
YANGIN HASARI TEMİZLİĞİ İÇİN KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN VE İŞ GİYSİLERİ
YANGIN HASARI TEMİZLİĞİ İÇİN KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN VE İŞ GİYSİLERİ

Topluluklarını korumak için yangınlarla mücadele eden erkekler ve kadınlar gerçek kahramanlardır. İşlerini yapabilmek ve hayat kurtarmak için hayatlarını ve sağlıklarını riske atıyorlar.

Ne yazık ki yangınla mücadelenin tehlikeleri, yangın söndüğünde bitmiyor. Kişisel koruyucu ekipman kullanımı, bu kritik çalışanların yangın mevsimine veya genel tahliye emrine hazırlanmasına yardımcı olabilir.

Bu, gönüllüler, acil tıp teknisyenleri, sağlık görevlileri, polis memurları ve hatta evlerine dönüp zorlu bir iyileşme ve yeniden inşa sürecine başlaması gereken ev sahipleri dahil olmak üzere, yapısal bir yangından veya orman yangınından etkilenebilecek veya bunlara karışabilecek herkesi korumak için çok önemlidir.

 

Orman Yangını ve Yangın Temizleme Çalışmasının Riskleri

Orman yangınları sırasında ortaya çıkan moloz ve atıklar, özellikle korumasızlarsa, maruz kalan kişilerin sağlığı ve güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Yangından zarar görmüş yapıları temizlerken, evin yaşı, binanın yapıldığı malzemeler ve ayrıca evde salınmış olabilecek herhangi bir kimyasal madde bulunup bulunmadığı da dahil olmak üzere binanın kendisinin unsurları dikkate alınmalıdır.

Özellikle 1980'lerden önce inşa edilmiş binalarda ve evlerde mevcut olabilecek yangın kalıntıları temizliğinin en yaygın mesleki tehlikelerinden bazıları şunlardır:

●       Asbest (yalıtımda)

●       Kurşun (boyada)

●       Poliklorlu bifenil

●       Temizleyiciler, böcek ilaçları, boyalar ve benzin, kerosen veya propan gibi yakıtlar dahil olmak üzere ev kimyasalları

●       Kalıba dökmek ve küf sporları (belirli halı türleri, vinil duvar kaplamaları, ahşap ve alçıpan üzerinde yaygındır)

Yeterli kişisel koruyucu ekipman olmadan, yangının harap ettiği bir yapının temizliğine dahil olan bir kişi, bu zararlı maddelerden herhangi birini soluma, yutma veya fiziksel temas riski altındadır. Yeterince maruz kalma durumunda yanıklar, kazara zehirlenme, aşırı karbon monoksite maruz kalma (CO) ve hatta uzun vadeli sağlık sonuçları ortaya çıkabilir.

Yangınlardan sonra temizlik sürecindeki ek riskler şunları içerir:

●       Aktif ateşle karşılaşmak

●       Termal veya kimyasal yanıklara neden olabilecek sıcak yapılara ve maddelere maruz kalma

●       Yanıcı gazlar

●       Buharların, külün, yıkım tozunun, isin, dezenfektanların, temizleyicilerin vb. solunması/yutulması veya bunlarla fiziksel temas.

●       Yetersiz havalandırılan alanlarda basınçlı yıkayıcılar ve jeneratörler gibi ekipmanları kullanırken karbon monoksite aşırı maruz kalma

●       Yetersiz havalandırma nedeniyle zararlı gaz konsantrasyonlarının daha yüksek olduğu kapalı alanlar

●       Elektrikli ekipmana maruz kalmak, elektrik çarpmasına neden olabilir. Bu, hasarlı elektrik sistemleri, enerjilenmiş elektrik hatları, dokundukları malzemelere enerji veren havai elektrik hatları, elektrik yüklü ve elektrik ileten duman, enerjili elektrik hatları ve ekipmanlarının üzerinde veya yakınında su gibi birçok şekilde meydana gelebilir.

●       Isı stresi ve soğuk stresi

●       Dengesiz yapılar ve yüzeyler, kaygan yüzeyler, yüksek yüzeyler veya engebeli arazi nedeniyle kaymalar, takılmalar ve düşmeler (genellikle zayıf görüş nedeniyle şiddetlenir)

●       Yutma, yapısal çökme ve diğer kaza riski

●       Sık kaldırma, bükme, döndürme veya garip duruşlar nedeniyle kas-iskelet stresi

Bu liste her şeyi kapsamaz ve elbette en iyi kişisel koruyucu ekipman protokolü bile bu tehlikeli durumlara ve tehlikeli maddelere karşı %100 önleme sağlayamaz. Ancak kaliteli kişisel koruyucu ekipmanın yapabileceği, ilk müdahale ekiplerinin ve diğer çalışanların önemli görevlerini yerine getirirken güvende kalma becerilerini en üst düzeye çıkarabilecek birkaç şey vardır.

 

Yangın Enkazının Temizlenmesinin Mesleki Tehlikeleri için Hangi Kişisel Koruyucu Ekipmanlar Dikkate Alınmalı?

Yangın temizleme operasyonları sırasında kişisel koruyucu ekipman birkaç koruyucu yönü içermelidir. İlk olarak, zararlı maddelerin solunmasını veya emilmesini önlemek için baş, yüz ve gözleri koruyan donanım bulunmalıdır. Bu, baretleri, yüz siperliklerini ve gözlükleri içerebilir.

Çalışanların gürültülü ortamlarda çalışması ve/veya yapıları sökmek veya ağır kaldırma işlemleri için yüksek sesli ekipman kullanması durumunda işitme koruması belirtilir.

Hem profesyoneller hem de amatörler için solunum koruması sıklıkla gereklidir. Profesyonel temizlik işçileri için, uygun eğitim, seçim, uyum testi, bakım ve muayeneyi sağlamak için işveren tarafından solunum cihazı programları uygulanmalıdır.

Cilt temasını en aza indirmek, çalışanın görünürlüğünü iyileştirmek, çalışanın konforunu ve hareketliliğini sürdürmek ve elektrik veya kimyasal yanık riskini azaltmak için ek "tepeden tırnağa" koruma gereklidir. Bunun için tulum, eldiven, çelik burunlu bot, ayakkabı veya bot kılıfı olmazsa olmazdır.

Kişisel koruyucu ekipman ayrıca, özellikle düşmeyi önleme ve düşmeye karşı koruma ayarlarında, işçi konforuna ve güvenliğine yardımcı olmalıdır. İtfaiyeciler ve orman yangını temizleme operasyonunun diğer üyeleri genellikle dengesiz yüzeylerde çok yüksekte çalışmak ve koşum takımlarının, lanyardların ve diğer güvenlik önlemlerinin kullanılmasını gerektirebilir. Kişisel koruyucu ekipman bunları karşılamalıdır, ekstra önleyici unsurlar aynı zamanda işçi için yeterli hareket ve rahatlık sağlamalıdır.

Tek kullanımlık koruyucu giysi kullanmak bu durumda birkaç nedenden dolayı faydalıdır: uygun maliyetlidir, taşınması ve dağıtılması kolaydır, birincil kişisel koruyucu ekipmana ek olarak ekstra bir koruma katmanı ekler.

 

Çalışanlarınızı, Topluluğunuzu ve Finansal Sonuçlarınızı Koruyun

Şirketiniz yangın kurtarma ve temizleme ile ilgileniyor mu? İşçilerin iş başındayken tehlikeli maddelere maruz kalmalarını azaltmaya yardımcı olmak için buradayız. Bilgili ve tutkulu kişisel koruyucu ekipman uzmanlarından oluşan ekibimiz, mükemmel koruyucu giysi çözümlerini bulmanıza yardımcı olmaya hazırdır.

Kişisel koruyucu ekipman ürün galerimize bakmak için tıklayın.