Diğer Haberler
Sel suları çekildikten sonra itfaiyeci güvenliği
Sel suları çekildikten sonra itfaiyeci güvenliği

Kimyasallar, biyolojik tehlikeler ve hastalığa neden olan mikroorganizmaların içerisine giren itfaiyecileri korumak için uygun KKD ve temizlik önlemleri gereklidir.

 

Selle ilgili afetlerin ortasında, itfaiyeciler ve diğer ilk müdahale ekipleri, birden fazla kurbanın kurtarılması ve yerel halkın ardından gelen sel ve rüzgar hasarı ile başa çıkmasına yardımcı olma girişimlerinin ön saflarında yer alır.

 

İtfaiye teşkilatının üyeleri, bunaltıcı koşullarda cesur  bir şekilde hareket ederler ve güçlü fırtınaların veya diğer felaket olaylarının etkilerini hafifletirken risk almaya devam ederler. Yine de, bu tür büyük ölçekli müdahale çabası, kişisel korumayı sürdürmek için bir dizi önemli talep yaratır ve takip eden kapsamlı temizlik faaliyetleri sırasında uzun vadeli sonuçlar doğurmaya devam edecektir.

 

Teçhizat açısından bakıldığında, itfaiyecilerin bir kasırga veya sel müdahalesi sırasında katılım kıyafeti kullanma olasılıkları daha düşüktür, ancak inen elektrik hatlarının birden fazla yangın tehlikesiyle birleştiği gerçeği göz önüne alındığında, genellikle standart KKD'lerini giymeye devam edeceklerdir. .

 

Enkaz alanları ve sabit olmayan yapılar dahil olmak üzere fiziksel tehlikeler, maruz kalma risklerine daha fazla katkıda bulunacaktır. Bununla birlikte, daha uğursuz ve kalıcı risk, sel suları ve sonrasında ortaya çıkan kontaminasyona maruz kalmak olacaktır. Bu koşullar altında iş giysisi/kıyafeti ve ekipmanın nasıl kullanıldığı, itfaiyecilerin ve diğer ilk müdahale ekiplerinin sağlık ve esenliğini korumak için eşit derecede önemli bir husustur.

 

SEL BÖLGELERİNİN ÖZEL TEHLİKELERİ

 

Sel suları, bilinen bir yaygın kimyasal kirlenme kaynağıdır. Kentsel alanlarda, endüstriyel tesislerle birlikte insan faaliyetinin bolluğu göz önüne alındığında, kirlenmiş sel sularıyla ilişkili tehlikeler çok daha kötüdür.

 

Bazı bölgelerde, depolama kapları ve bunların bütünlüğünü korumaya yönelik en iyi çabalarına rağmen, akış suyuna büyük miktarda kimyasal salınmasına neden olabilecek çok sayıda kimyasal bazlı üretim tesisi vardır.

 

Kirlilik ayrıca yüksek seviyelerde kurşun, arsenik, poliklorlu bifeniller ve artık sel sularına sızmış olan bir dizi başka kimyasalı da içerebilir. Basit ev kimyasalları da karışıma önemli ölçüde eklenir, bu da seyreltilmiş olsa da insan sağlığını etkileyebilecek çeşitli kimyasal tehlikelere yol açar.

 

Ayrıca, tesislerde ve yapılarda sular altında kalan ve uzun süreler boyunca sel suyuyla temas eden konteynerlerin birçoğu tehlikeye girmiş ve su seviyeleri düştükten sonra bile serbest kalma için ek tehlikeler yaratmaktadır.

 

Bulaşıcı organizmalar daha büyük ve daha kalıcı tehlikelerdir. Tehlikeli kanalizasyon sistemlerinin, tarım alanlarından gelen akışla birlikte, bağırsak sağlığı sorunlarına neden olduğu bilinen E. coli, Salmonella ve Shigella; yanı sıra Hepatit A Virüsü, tifo, tetanoz ve diğer hastalığa neden olan mikroorganizmalar mevcuttur.

 

Su dolu yapılar ve malzemeler ayrıca, uygun şekilde korunmadıkları takdirde itfaiyecileri hasta edebilecek küf, mantar ve diğer sağlık tehlikelerine yol açacaktır. Son olarak, su basmış alanlarda durgun suyun artması, sivrisinek popülasyonunda ve çeşitli hastalıkları taşıyan diğer haşerelerde de önemli bir artışa neden olacaktır.

 

DOĞAL AFETLER İÇİN KKD SEÇİMİ VE TEMİZLİĞİNİN HAZIRLANMASI

 

Su geçirmez KKD giyilmediği sürece, su basmış alanlarda çalışan itfaiyeciler ve diğer ilk müdahale ekipleri kontamine su ile ıslanacaklardır. Tüm itfaiyeci iş ayakkabıları, zemin seviyesinden en az 1 fit su koruması sağlayacak şekilde tasarlanmıştır, ancak yüksek sularda yürümek veya sudan geçmek için yapılan herhangi bir eylem, iş giysisini/kıyafetini hızla tehlikeye atacak ve maruz kalmaya neden olacaktır.

 

Makaralı giysilerde sağlanan nem bariyerlerine rağmen, dış kabuk ve astar malzemeleri suyu emecek ve bu suyu giysi boyunca fitilleyecektir. Yüksek lastik çizmeler yardımcı olur, ancak suyla temas eden giysi malzemeleri hakkında hiçbir şey yapamaz.

 

Bireyler, sel suyuyla temas eden cilt aşınmaları, kesikleri veya yırtılmaları olduğunda en fazla risk altındadır.

 

Prensip olarak, standart, kuru giysiler ile birlikte ilgili koruyucu eldivenler ve güvenlik botları ya da iş ayakkabıları dahil olmak üzere belirli giysi türlerini tanımladığı yerde, sel felaketleri için uygun koruyucu giysi türünü temsil eder. Ne yazık ki, gereksinimlerin çoğu nispeten şiddetlidir ve çok az sayıda üretici, ürünlerini bu standarda karşı konumlandırma girişiminde bulunmuştur.

 

Genel olarak, çoğu itfaiye teşkilatı bu tür kaynaklara sahip olmayacak ve bunun yerine eldeki giysi ve ekipman türlerine güvenecektir.

 

Koruyucu giysi ve diğer giysilerin kontamine su ile ıslanmasından vazgeçildiğinde, giysilerin uygun şekilde temizlenmesine özel dikkat gösterilmelidir. Sel suyuna maruz kalan giysiler yeniden kullanılmadan önce temizlenmeli ve sterilize edilmelidir.

 

Bazı durumlarda, özellikle ekipman uzun süre doygun haldeyken ve olası tüm kirleticileri belirlemek mümkün olmadığında, koruyucu giysileri etkili bir şekilde temizlemek ve dekontamine etmek mümkün olmayabilir. Bu durumlarda, güvenlik açısından giysilerin kullanımdan kaldırılması ve elden çıkarılması gerekebilir.

 

Normal temizlik genellikle biyolojik kirleticilerin giderilmesi için yeterli olabilir, ancak giysilerin sel suyunda yoğun şekilde ıslanması, giysi parçalarının tamamının kirlenmesine neden olacaktır. Bu nedenle, giysilerin bulaşıcı mikroorganizmalar için bir depo haline gelmemesini sağlamak için ekstra adımlara ihtiyaç vardır.

 

Kirlenmiş giysilerin uzun süre ıslak kalmasına izin verilmemeli ve kullanımdan sonra mümkün olan en kısa sürede yıkanmalıdır. Çoğu üretici ve bağımsız hizmet sağlayıcı, çoğunlukla vücut sıvılarına maruz kalmaya yönelik olmasına rağmen, biyolojik kontaminasyonu ele almak için prosedürler veya temizlik sunar.

 

Ön işlemde veya çamaşır katkı maddesi olarak ağartıcı olmayan sanitize edici maddelerin kullanılması, giysiler üzerinde kalan mikroorganizmaların nötralize edilmesine yardımcı olmanın bir yoludur. Yalnızca, klorlu ağartıcı gibi giysileri bozabilecek herhangi bir madde içermeyen çamaşır bazlı ürünlerin kullanılması önemlidir.

 

Bu nedenle, herhangi bir özel dezenfektan veya temizleyici önerilip önerilmediğini giysinin üreticisine danışın. Mikroorganizmalardan kurtulmaya yardımcı olması için giysileri yıkamak için kullanılan sıcaklığı 140 derece F'ye çıkarmanızı öneririz.

 

Beta İş Güvenliği doğal afetlere karşı daima yanınızdadır. Ürünlerimize göz atmak için tıklayın.