Diğer Haberler
KİMYASALLARA DAYANIKLI ELDİVEN ÇEŞİTLERİ: SİZİN İÇİN DOĞRU ELDİVENLERİ NASIL SEÇERSİNİZ?
KİMYASALLARA DAYANIKLI ELDİVEN ÇEŞİTLERİ: SİZİN İÇİN DOĞRU ELDİVENLERİ NASIL SEÇERSİNİZ?

"Kimyasal maddelere dayanıklı" olarak tanıtılan bir eldiven gördüğünüzde, eldiveni hemen giyip asitle kaplı pilleri veya bütan tankını tutmaya başlamamalısınız. Hepsi farklı malzemelerden yapılmış, kimyasallara dayanıklı birçok farklı eldiven vardır. Eldivenlerinizin yapıldığı malzemenin türü, o eldivenlerin hangi kimyasallara karşı en iyi direndiğini belirleyecektir.

 

Bulacağınız en yaygın eldivenlerden bazıları nitril, neopren, PVC ve lateksten yapılmıştır. Ama bunlar sadece birkaç örnek. Daha birçok seçenek var.

 

Ancak, her durumda, kimyasallara dayanıklı eldivenler satın almanın en iyi yolu, öncelikle hangi kimyasallarla karşılaşacağınızı belirlemektir. Ardından, söz konusu özel tehlike için hangi eldiven tipinin en iyi olduğunu araştırın. 

 

KİMYASALLARA DAYANIKLI ELDİVEN ÇEŞİTLERİ

 

Önce kimyasallara dayanıklı bazı popüler eldiven malzemelerini inceleyelim ve bunların nasıl farklılık gösterdiğine bakalım.

 

Nitril

 

Nitril eldivenler hem tek kullanımlık hem de tekrar kullanılabilir iş eldivenleri olarak popülerdir. Büyük miktarlarda  tek kullanımlık nitril eldivenler genellikle kimyasal koruma gerektiren ve yüksek düzeyde aşınma direnci gerektirmeyen işlemlerde kullanılır. Örnekler arasında; işleme tesisleri, gıda işleme, hafif otomotiv ve kullanımdan sonra eldivenleri atmanın onları sürekli yeniden kullanmaktan daha verimli olduğu diğer tüm durumlar.

 

Benzin taşıma, ağır otomotiv işi veya kesilme tehlikesi olan herhangi bir iş gibi diğer durumlarda, kaliteli bir çift nitril avuç içi daldırmalı iş eldiveni kullanmak daha mantıklı olacaktır. İş eldivenleri çok çeşitli özelliklere sahiptir, bu nedenle hangi eldivenin kullanılacağına karar vermek zor olabilir. Özellikler arasında  kesilme direnci  (ANSI ve EN),  ısı yalıtımı, farklı  eldiven kavrama dokuları, boyutları ve diğer birçok seçenek yer alır.

 

Nitril, benzin, motorin, yağ, epoksi, terebentin, kerosen ve diğer birçok kimyasala karşı dayanıklıdır. Kullanacağınız kimyasalları kontrol etmek ve nitrilin iyi bir seçenek olup olmadığını araştırmak önemlidir. Nitril, terebentin ve gazyağı direncinde iyi olduğu için, nitrilin cila incelticiler için iyi bir seçenek olduğunu varsayabilirsiniz. Bu varsayım yanlış olacaktır. Nitril, cila tinerlerine maruz kaldığında düşük performans gösterir. Kimyasallarla çalışırken hiçbir şey varsaymayın.

 

Neopren

 

Neopren kaplı eldivenler, nitril eldivenlere kıyasla biraz daha özeldir. Neopren eldivenler daha hacimli olma eğilimindedir ve gereksiz olduklarında kullanımları pratik değildir. Neopren su geçirmezdir ve bu da genel kimyasal direncine yardımcı olur.

 

Çoğu  neopren eldiven, ortalama eldivenden daha büyüktür. Genellikle uzatılmış bir manşet veya dirseğinize kadar uzanan bir eldiven içerirler. Yıkanabilen bir eldivenin kullanıldığı işler için popülerdirler. Tarım işçileri, böcek ilacı püskürtürken genellikle neopren eldiven kullanırlar. Eldivenler işçilerin ellerini korur ve tamamlandığında işçi eldivenleri çıkarmadan önce sabunlu suda yıkar.

 

Neopren mükemmel kesilme ve aşınma direnci sunar. Çimento karıştırmak veya agresif kimyasallarla temizlik yapmak gibi inşaat işleri için mükemmeldirler. Yüksek konsantrasyonlarda sodyum hidroksit içeren kanal temizleyicileri kullanan tesisatçılar da neopren eldiven kullanmalıdır. 

 

Neopren'in diğer birçok eldiven malzemesine göre sahip olduğu diğer büyük avantaj, hava koşullarına karşı dayanıklı olmasıdır. Doğrudan güneş ışığı neopren'i bozmaz.

 

PVC

 

Neopren eldivenlere benzer şekilde, PVC kaplı eldivenler daha hacimlidir. Bu eldivenler suya dayanıklıdır ve kullanıcıyı gres, yağlar, asitler, yakıcı kimyasallar ve solventlerden korur.

 

Turuncu PVC'ye batırılmış yalıtımlı bir  eldiven, özellikle kış aylarında birçok yol çalışanı için popüler bir el koruma seçeneğidir. Parlak turuncu, yoldan geçen sürücüler için ekstra görüş sağlar. Yalıtım işçilerin ellerini sıcak tutar. PVC kaplamalar soğukta bile esnek kalır ve PVC suya dayanıklıdır.

 

Yüksek görünürlüğe sahip turuncu eldivenlere ihtiyacınız yoksa,  siyah PVC eldivenler  yağlı ortamlardan kimyasal işlemeye kadar harika bir seçenektir.

 

PVC eldiven ararken, talaşlı eldivenlerle karşılaşabilirsiniz, korkmayın. Yonga kaplamalı PVC eldivenler, bahsettiğimiz diğer eldivenlere benzemez. PVC'ye üç kez daldırılırlar ve büyük tabakalı talaşlarla spreyle kaplanırlar. Bu, bu eldivenlere çok fazla kavrama gücü verir, bu da onları tesisatçılar ve kaygan halatlar veya halatlarla uğraşan işçiler arasında popüler kılar.

 

Lateks

 

Lateks eldivenler, inşaat ve hizmet sektöründe daha az popüler bir seçenektir. Lateks eldivenler öncelikle tek kullanımlık eldivenlerdir. Yıllar önce, tek kullanımlık eldivenlere ihtiyaç duyulduğunda tek kullanımlık lateks eldivenler tercih edilen seçenekti. Hastalıktan korunma ve gıda güvenliği, tek kullanımlık lateks eldivenlerin en büyük iki kullanım alanıydı. Lateks alerjilerindeki artışla birlikte nitrilin popülaritesi hızla arttı. Nitril eldivenler kan yoluyla bulaşan patojenleri önlemede daha iyidir, bu da onları ilk yardım çantaları için mükemmel bir seçenek haline getirir ve nitril eldivenlerin çoğu gıda açısından güvenlidir.

 

Buradaki en iyi çıkarım, eldiven satın alma kararınızı kullanacağınız kimyasallara dayandırmaktır. Tehlikelerinizi değerlendirerek işe başlamak, kimyasallara dayanıklı eldivenlerin ötesinde verdiğiniz birçok kararı belirlemenize yardımcı olacaktır.

 

Eldivenlerimize göz atmak için galerimizi ziyaret edin