Diğer Haberler
Dumandan Korunma için En İyi Maske
Dumandan Korunma için En İyi Maske

Yangın esnasında çıkan duman, sağlığınız için tehlikeli olan kötü hava kalitesine yol açar. Yangın alanından çıkamıyor ve temiz hava alamıyorsanız, en iyi savunma hattı, duman filtreleyen maskeler de dahil olmak üzere yüksek kaliteli koruyucu ekipman kullanmaktır.

 

Duman Solunmasını Önlemek İçin En İyi Maske

 

Dumana karşı korunmak için bir partikül respiratörüne veya gaz maskesine ihtiyacınız vardır. Partikül solunum cihazları, küçük duman, kurum ve kül partiküllerini filtreleyen bir yüz maskesi türüdür. Dumana karşı koruyucu ekipmanların en yaygın şeklidir.

 

Hava temizleyici solunum cihazları olarak da bilinen gaz maskeleri, partiküllü solunum cihazlarına benzer koruma sağlar ancak sizi bazı gaz ve duman türlerine karşı da koruyabilir. Ayrı bir filtreleme sistemi gerektirirler.

 

Duman için bir maske seçerken şunlardan emin olun:

 

  • İki ayrı kayışı vardır: Maksimum kapsama alanı için tüm duman maskelerinin iki ayrı yüz bandı olmalıdır. Tek askılı veya iki kulak halkası askılı maskeler yüzünüze tam oturmaz.
  • Açıkça görüntülenen bir derecelendirmeye sahiptir:  Size sağladığı koruma düzeyini söyleyecek olan, açıkça belirtilmiş bir derecelendirmeye sahip maskeler arayın. N95 solunum maskeleri en yaygın ve genellikle en kolay erişilebilir olanlardır. “95”, doğru şekilde takar ve kullanırsanız, maskenin küçük parçacıkların en az %95'ini filtreleyebileceği anlamına gelir. Derecelendirme ne kadar yüksek olursa, maske filtrelemede o kadar etkili olacaktır. N100 gibi yüksek maske derecelendirmelerinin de nefes almayı daha zor hale getirdiğini lütfen unutmayın.
  • Nefes verme valfine sahiptir: Bazı solunum maskelerinde daha rahat nefes alma ve havalandırma için bir nefes verme valfi bulunur. Uzun bir süre duman altında kalmayı planlıyorsanız, bunlar tavsiye edilir.
  • Dahili ayarlanabilir kayışlara sahiptir:  Gerekli olmasa da ayarlanabilir kayışlar, maskenizin düşmeden veya kırılmadan başınıza sıkıca oturmasını sağlamanın en iyi yoludur.
  • Yüzünüze güvenli bir şekilde oturur: Maskeniz ne kadar kaliteli olursa olsun, doğru şekilde oturmuyorsa bir işe yaramaz. Herhangi bir boşluk oluşturmadan yüzünüzün çevresini şekillendirmek için yeterli harekete sahip bir maske seçin. Sakallı olanlar gibi bazı kişilerin özel boyutlu bir maskeye ihtiyacı olabilir veya tam oturması için takmadan önce tıraş olması gerekir.

 

Duman Kirliliği İçin Neden Maske Takmalıyım?

 

En iyi koruma şekli dumandan kaçınmak olsa da, bu her zaman mümkün değildir. Duman maskeleri, uzun süre dumana maruz kalma gerektiren durumlarda solunum yollarınıza giren duman ve kül miktarını en aza indirgediği için çok önemli bir koruyucu ekipman parçasıdır. Duman herkes için tehlikelidir, ancak küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler, astım veya akciğer hastalığı olanlar, kalp rahatsızlığı olanlar, hamile kadınlar ve kendi başına nefes almakta zorlanan gibi bazı insanlar yan etkilere karşı diğerlerinden daha savunmasızdır.

 

Yapısal dumana ve orman yangını dumanına maruz kalmak, aşağıdaki alanları tehlikeye atan ciddi sağlık sonuçlarına yol açabilir:

 

Akciğerler: Duman, mukus üretimini artıracak ve tekrarlayan öksürüğe neden olacaktır. Ayrıca ciğerlerinizde tehlikeli bir tıkanıklık oluşturabilir.

Gözler: Duman maruziyeti gözlerde batma, yanma ve kızarıklığa neden olur. Bazı durumlarda duman ve parçacıklar kornealarınıza zarar verebilir. Mümkünse bir göz siperi takın.

Boğaz: Duman parçacıklarını solumak, boğazınızı ve burun pasajlarınızı alevlendirerek, onları ağrıtır ve kaşındırır. Burnunuzu sümkürdüğünüzde is veya duman renginde salgılar da bulabilirsiniz.

Kafa: Dumanın solunması, başınızın dönmesine, midenizin bulanmasına ve baş ağrısına neden olan karbon monoksite maruz kalmanıza neden olur. Ek semptomlar kusma, azalmış uyanıklık, konfüzyon, baş dönmesi, bayılma veya nöbetleri içerebilir. Aşırı vakalar komaya neden olabilir.

Göğüs: Duman göğüs ağrısına, aşırı hırıltıya, nefes darlığına ve kalp atışında artışa neden olabilir. Bu, kanınızdaki oksijen eksikliğinden kaynaklanır, bu da kalbinize düşük oksijen akışına yol açar.

 

Yukarıdaki semptomlardan herhangi birini yaşamaya başlarsanız, hemen temiz havaya çıkın ve acil tıbbi yardım çağırın. Bir tıp uzmanı temiz oksijen verebilir, karbon monoksit zehirlenmesini tedavi edebilir ve solunum yollarınızı gevşetmek için size ilaç verebilir.

 

Dumandan Korunma Ekipmanı Nasıl Düzgün Giyilir

 

Güvenliğiniz için, özellikle orman yangınlarına eğilimli bir bölgede yaşıyorsanız, ihtiyacınız olmadan önce bir duman maskesine yatırım yapmayı düşünün. Yangın olması durumunda, günlük hava kalitesi raporlarını takip edin ve mümkünse evinizden çıkmaktan kaçının. Her zaman tüm güvenlik kurallarına ve tavsiyelerine uyun ve gerektiğinde tahliye edin.

 

Duman maskenizi takma zamanı geldiğinde şu adımları izleyin:

 

  • Maskeyi burnunuzun üzerine ve çenenizin altına yerleştirin.
  • Maskenizde metal bir burun parçası varsa, onu burun kemerinize sıkıştırın.
  • Kulak seviyesinin üzerine ve başınızın arkasına bir kayış takın.
  • İkinci kayışı kulak seviyesinin altından ve başınızın arkasından sabitleyin.
  • Maskenin tüm kenarlarının cildinize boşluk kalmayacak şekilde yapıştığını kontrol edin.
  • Maskenin yerinde kaldığından emin olmak için yüz kaslarınızı esnetin ve gerekirse ayarlayın.
  • Maskeniz kirlendiğinde - veya onunla nefes almak zorlaştığında - atın ve yenisiyle değiştirin.
  • Nefes almayı zorlaştıran bir sağlık durumunuz varsa duman maskesi takmadan önce doktorunuza danışın. Maskenizi takarken, başınız dönerse veya nefes almakta güçlük çekerseniz çıkarın ve temiz hava alın. Fiziksel olarak aktif olmanız veya yüksek sıcaklıklara maruz kalmanız gerekiyorsa maske takmaktan kaçının.

 

Duman Kirliliğine Karşı Kişisel Koruma Sağlamayan Maskeler

 

Koruyucu ekipmana yatırım yaparken kalite hayati önem taşır. Aşağıdaki maskeler duman veya küle karşı koruma sağlamaz:

 

  • Bandana gibi kendin yap maskeler.
  • Yüz tozlukları.
  • Cerrahi maskeler.
  • Kostüm maskeleri.
  • Toz maskeleri.
  • Kağıt maskeler.
  • Örgü maskeler.
  • Kullanılmış veya kirli maskeler.
  • Uymayan maskeler.
  • Derecelendirmeleri ve onayı listelenmemiş maskeler.

 

Maskelerimize göz atmak için tıklayın.