Diğer Haberler
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE GENELLİKLE GÖZDEN KAÇAN PSİKOSOSYAL TEHLİKELER
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE GENELLİKLE GÖZDEN KAÇAN PSİKOSOSYAL TEHLİKELER

İşin Psikososyal Faktörleri Neden Önemlidir?

İnşaat endüstrisi, yüksek oranda yaralanma, hastalık ve ölümle sonuçlanan önemli güvenlik ve sağlık tehlikelerine sahiptir. Yaygın tehlikeler gürültü, düşme, elektrik ve kimyasal tehlikeleri içerir. Her yıl tüm inşaat ölümlerinin yaklaşık %60'ı, düşme, çarpma, elektrik çarpması gibi ' tehlikelere neden olur. İnşaat iş sağlığı ve güvenliği, geleneksel olarak birçok inşaat iş yerinde yaygın olan bu tehlikeleri ortadan kaldırmaya, hafifletmeye ve yönetmeye odaklanmıştır.

İnşaat işçilerine yönelik göz ardı edilebilecek diğer kritik tehditler, işin psikososyal faktörleridir. Psikososyal faktörler, bir işin işçinin duygularını, tutumlarını, davranışlarını ve fizyolojisini etkileyen sosyal, örgütsel ve yönetsel özellikleridir. Psikososyal faktörler işyerinde fiziksel veya zihinsel sağlık etkilerine neden olabilir. Psikososyal faktörlerin gözlemlenmesi genellikle fiziksel tehlikeler kadar kolay olmasa ve kavram olarak daha soyut olsa da önemlidir ve göz ardı edilmemelidir. Çalışmanın ruh sağlığını etkilediği ve bunun tersinin de geçerli olduğu iyi belgelenmiştir. Fiziksel ve zihinsel sağlığın birleşik etkileri, COVID-19 salgınının başlangıcından bu yana ilgi odağı olmuştur.

 

İnşaatta Çalışmanın Psikososyal Faktörleri

Psikososyal faktörler inşaatta işçi risklerini nasıl etkiler? Örnek olarak, inşaat işçileri , işlerinin doğası gereği (manuel kaldırma ve malzeme taşıma, tekrarlayan hareketler, titreşimler, sık sık ağır efor sarf etme ve değişken çalışma koşulları) nedeniyle kas-iskelet rahatsızlıkları (MSD'ler) geliştirmeye özellikle yatkındır. MSD'ler, inşaat endüstrisinde her beş ölümcül olmayan yaralanmadan birine katkıda bulunur. MSD'ler, inşaat işlerinin fiziksel maruziyetinin sonuçları olmakla birlikte, kapsamlı literatür, psikososyal faktörlerin de MSD'lerin gelişimine katkıda bulunduğunu göstermiştir. Stres ve olumsuz psikososyal faktörler, çalışanları yaralanmaya daha yatkın hale getirebilir ve çoklu organ sistemlerinin işleyişini olumsuz etkileyebilir. Psikososyal faktörlere ve inşaat endüstrisine odaklanan araştırmalar, düşük iş tatmini, yüksek algılanan iş stresi ve gerçekçi olmayan iş hedefleri veya beklentileri ve çalışma ortamı üzerinde algılanan kontrol eksikliğinin inşaat sektöründe daha fazla bel ve boyun veya omuz ağrısına yol açtığına dair güçlü kanıtlar bulmuştur. MSD'leri önlemek için, fiziksel gereksinimlerin ötesinde katkıda bulunan faktörleri dikkate almak önemlidir.

Ek olarak, işyeri psikososyal faktörlerinin inşaat işçileri arasında ruh sağlığı bozukluklarına, intihar düşüncelerine ve zararlı madde kullanımına katkıda bulunabileceğine dair artan kanıtlar bulunmaktadır. Bu konuların her biri günümüz inşaat sektöründe ciddi sorunlardır. Avustralyalı genç inşaat işçileri üzerinde yapılan bir çalışmada, iş stresi, işyeri zorbalığı ve algılanan sosyal destek eksikliği, bir işçinin psikolojik stres düzeyine katkıda bulunduğu ve bunun da yasadışı uyuşturucu kullanımıyla (örn. metamfetaminler, esrar) bağlantısı tespit edilmiştir. Diğer inşaat çalışmalarında, düşük iş kontrolünün (çalışma ortamı üzerinde algılanan kontrol eksikliği) işyerinde yasadışı uyuşturucu kullanımıyla ilişkili olduğu bulunmuştur.

 

Yapı Sahipleri, Müteahhitler ve Amirler İçin Öneriler

İş yeri sahipleri, yükleniciler ve amirlerin işyerindeki psikososyal faktörleri ele alması için öncelikle bu faktörlerin karakterize edilmesi gerekir. Çaba-ödül dengesizliği ölçeğinin kısa versiyonu ve İş İçeriği Anketi dahil olmak üzere işin psikososyal faktörlerini ölçmek için mevcut birçok anket vardır. Araştırmalar, iş yeri güvenlik ikliminin inşaat endüstrisindeki güvenlik davranışlarını, yaralanmaları ve sağlık sonuçlarını etkileyebileceğini göstermiştir.

Liderlik, katkıda bulunan psikososyal tehlikeleri belirledikten sonra, hangi faktörlerin uygulanabilir bir şekilde ele alınabileceğini belirleyebilir. Bu, mevcut uygulamaları ve politikaları değerlendirmek ve eksiklikleri gidermek için liderlik gerektirebilir. Örneğin, işverenler düşük iş tatmininin en yaygın psikososyal faktör olduğunu düşünürlerse, düşük iş tatminine katkıda bulunan nedenleri bulmak ve çözümler geliştirmek için müteakip işçi odak grupları veya birebir görüşmeler yapılabilir - her ikisi de kısa vadeli (örn. çalışanlardan geri bildirim isteyin, başarıları kutlayın) ve uzun vadeli (örneğin, ücretlerin, yan hakların ve iş güvenliğinin iyileştirilmesi ve yönetim tarzının değerlendirilmesi) getiriler sağlayın.

İşin psikososyal faktörleri, ruh sağlığı da dahil olmak üzere genel sağlığı etkiler. Artık işverenler için ruh sağlığı sorunları ortaya çıktığında bunları ele almanın önemini anlamaları ve çalışanlarını ruh sağlığı kaynaklarına (örneğin, çalışan yardım programı, ruh sağlığı bakımını kapsayan sağlık sigortası) yönlendirebilmeleri her zamankinden daha kritik.