Diğer Haberler
İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemlidir?
İş Sağlığı ve Güvenliği Neden Önemlidir?

İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), öncelikle işyerindeki çalışanları kazalardan, yaralanmalardan ve zararlı maddelere maruz kalmadan korumaya odaklanır. Kazalar her an meydana gelebilse de, kaza riskini azaltmak ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için adımlar atmalarını sağlamak yine de işverenin sorumluluğundadır. İşletmenizde İSG'ye öncelik vermenin birkaç önemli faydası vardır:

 

  • Tehlikeleri tanımlayarak ve azaltarak daha az risk veya kaza/yaralanma
  • Daha az sayıda çalışanın hastalık veya yaralanma nedeniyle işi kaçırması nedeniyle artan verimlilik ve üretkenlik
  • Geliştirilmiş çalışan ilişkileri ve moral (daha güvenli bir çalışma ortamı daha az stresli bir çalışma ortamıdır)
  • Kazalar veya yaralanmalarla ilişkili maliyetlerin azalması (sağlık ve rehabilitasyon maliyetleri, üretkenlik kayıpları, çalışanların refahı üzerindeki etki)
  • Daha az işyeri kazası ve işçi tazminat taleplerinden kaynaklanan daha düşük sigorta primleri

 

Tüm endüstrilerin bir tür güvenlik tehlikesine sahip olduğu bir sır değil. İyi bir İş Sağlığı ve Güvenliği politikasının en önemli yönü, bu tehlikeleri belirlemek ve çalışanların güvenli çalışmak için gerekli eğitim, güvenlik ekipmanı ve diğer kaynaklara sahip olmasını sağlamaktır. Etkili politikaların ve önlemlerin uygulanmaması yaralanmalara, vasıflı işgücünün bulunmaması veya kaybedilmesi nedeniyle üretkenliğin azalmasına, işçilerin tazminat taleplerine ve İş Sağlığı ve Güvenliği İdaresi'nden olası cezalara neden olabilir .

 

Çalışanların sektörlerine bağlı olarak maruz kalabileceği çeşitli tehlike türleri vardır:

 

Fiziksel tehlikeler, yaralanmalara neden olabilecek çevresel faktörlerdir. Bunlar, açıkta kalan elektrik kabloları, düşen nesneler, ıslak zeminler ve kaymalara, düşmelere, kesiklere veya diğer yaralanmalara neden olabilecek diğer koşulları içerir. Aşırı gürültü seviyeleri, ısı ve basınç gibi bazı fiziksel tehlikelerin, zarar vermek için fiziksel temas kurması gerekmez.

Biyolojik tehlikeler hastalıklara, enfeksiyonlara ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Küf ve mantarlar, kan ve diğer vücut sıvıları, bakteriler, virüsler, kanalizasyon ve haşarat biyolojik tehlikelere örnektir. Kişisel Koruyucu Ekipman (KKD) kullanmak, biyolojik tehlikelere maruz kalmayı önlemek ve sağlığınızı korumak için çok önemlidir.

Kimyasal tehlikeler gaz veya buhar olarak solunabilir veya sıvı veya katı olarak ciltle temas edebilir. Cilt tahrişine, yanıklara, solunum problemlerine, körlüğe veya diğer ciddi sağlık komplikasyonlarına neden olabilirler. Maruz kalmayı önlemek için temizlik ürünleri, asitler, böcek ilaçları ve petrol ürünleri gibi kimyasalların uygun KKD ile sorumlu bir şekilde kullanılması gerekir.

Ergonomik tehlikeler, vücudun kasları, tendonları ve diğer bağ dokuları üzerinde baskı oluşturur. Kötü duruştan, başka mekanik destek kullanmamaktan ve tekrarlayan veya garip kaldırma/hareketten kaynaklanabilirler. Kas burkulmaları, rüptüre veya fıtıklaşmış diskler ve karpal tünel gibi kas-iskelet yaralanmalarına yol açabilirler.

Psikolojik tehlikeler depresyona, konsantrasyon sorunlarına, dikkatsizliğe veya ihmallere yol açabilir. Bu tür bir tehlike işle ilgili stresi, yorgunluğu, tacizi ve şiddeti içerir. Bu koşullar da moral sorunlarına, düşük üretkenliğe ve iş kalitesine ve yaralanma riskinin artmasına neden olabilir.

 

İş Yerinizde İş Sağlığı ve Güvenliği Nasıl Teşvik Edilir

İSG politikalarınızın tüm yasalara ve düzenlemelerine uygun olduğundan emin olun

Personelinizin işyerinde kullanabilecekleri tüm makine ve ekipman konusunda uygun şekilde eğitildiğinden ve gerektiğinde çalıştırma sertifikasına sahip olduğundan emin olun.

Baret, göz koruması ve gaz maskeleri gibi gerekli tüm Kişisel Koruyucu Ekipmanı (KKD) tüm çalışanların kolayca ulaşabileceği bir yerde bulundurun.

Aletleri ve diğer ekipmanları doğru ve yalnızca amacına uygun olarak kullanın

Ağır nesneleri kaldırırken veya hareket ettirirken araba veya palet krikosu gibi mekanik yardım kullanın

Özellikle uzun süre bunu yaparken, otururken, ayakta dururken veya kaldırırken iyi duruşu koruyun

 

Daha fazlası için ürün galerimize göz atın.