Diğer Haberler
İşyerinde Endüstriyel Hijyeni Korumaya İlişkin İpuçları
İşyerinde Endüstriyel Hijyeni Korumaya İlişkin İpuçları

Fabrikadaki işçilerden ofisteki denetçilere, bir organizasyonun ana önceliği, çalışanları sağlıklı ve güvende tutmaktır. Sonuç olarak, bir kuruluş sağlık, güvenlik ve çevre sorunlarından olumsuz etkilenebilir. İşle ilgili yaralanma ve hastalık, hem çalışan verimliliğini hem de şirketin kârlılığını etkiler.

 

İşyerinde uygun endüstriyel hijyenin sağlanması kuruluşunuz için hayati önem taşıyacak niteliklere sahip olabilir.

 

İşle ilgili yaralanma ve hastalık, hem çalışan verimliliğini hem de işverenlerin kârlılığını etkiler.

 

 Endüstriyel Hijyen Nedir?

 

Harvard Halk Sağlığı Okulu'na göre endüstriyel hijyen, çalışanların ve topluluk üyelerinin refahını etkileyen gerçek veya potansiyel işyeri çevresel tehlikelerini belirleyerek, değerlendirerek ve kontrol ederek çalışanları güvende tutma bilimidir.

 

Çalışma ortamının işyerindekilerin refahı üzerindeki etkisi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yüzyıllar boyunca, hükümetler, İngiltere'nin 1788 tarihli Baca-Süpürücüler Yasası'ndan başlayarak endüstriyel hijyenle ilgili mevzuat çıkarmaya başladılar. Bugün, OSHA, şirketlerin belirli endüstriyel hijyen düzenlemelerini ve sağlık standartlarını uygulamasını şart koşuyor.

 

Endüstriyel hijyen, genellikle tehlikelere maruz kalma seviyelerini belirlemek için işyeri izleme, mühendislik çözümleri ve analizlerin kullanılmasını gerektirir.

 

Endüstriyel hijyen, işyeri tehlikelerinin etkin kontrolünü uygulayarak işçi güvenliğine odaklanır.

 

 Endüstriyel Tehlike Türleri

 

Tehlikeli çalışma ortamları ve riskler beş farklı kategoriye ayrılır:

 

  • Fiziksel Tehlikeler (ısı, radyasyon, gürültü)
  • Biyolojik Tehlikeler (virüsler ve bakteriler)
  • Kimyasal Tehlikeler (duman ve buharlar)
  • Ergonomik Tehlikeler (kaldırma ve itme)
  • Hava Kirleticileri (lifler ve aerosoller)

 

Endüstriyel hijyen, çalışanlar üzerinde kısa ve uzun vadeli etkileri olabilecek işyeri tehlikelerinin belirlenmesine ve önlenmesine yardımcı olur. Endüstriyel hijyen uzmanları, işyerini inceleyebilir ve bunları filtrelemek veya ortadan kaldırmak için planlar önerebilir.

 

Endüstriyel Hijyeni Korumanın Faydaları

 

Çevresel tehlikeleri belirlemek ve kontrol etmek, daha güvenli bir çalışma ortamına yardımcı olur ve çalışanların güvende kalmasına katkıda bulunur. İşte uygun endüstriyel hijyeni sağlamanın diğer faydaları.

 

Artan Verimlilik

 

Sağlıklı ve güvenli çalışanların doğrudan etkisi artan verimliliktir. Şüphesiz, bir şantiyenin koşulları, işçilerin işlerini nasıl yaptıklarını doğrudan etkiler. Temiz olmayan ve güvenli olmayan ortamlar çalışanları riske sokar, stres ve kaygıya neden olabilir. Uygun endüstriyel hijyen hem bu sorunları ortadan kaldırabilir hem de acil durumlarla başa çıkmak için planlar başlatabilir.

 

Sonuç, görevleri güvenli ve verimli bir şekilde yerine getirmek için enerjiye sahip daha odaklı bir iş gücüdür.

 

Daha Düşük Sağlık Maliyetleri

 

Bir iş sahibi olmak, artan sağlık maliyetleriyle uğraşmak anlamına gelir. Ağır malzeme taşıma veya diğer fiziksel olarak zorlu görevlerden kaynaklanan ciddi yaralanma potansiyeli maliyetleri artırır. Bu durumların şirketin sigorta primleri ve sağlık hizmetleri maliyeti üzerinde etkisi vardır. Endüstriyel hijyene yatırım yapmak, daha güvenli bir tesis oluşturarak sağlık bakım maliyetlerinin düşmesini sağlar.

 

Azaltılmış Devamsızlık

 

Tehlikeler kontrol edilmediğinde, devamsızlık bir sorun haline gelir. Tanım olarak, devamsızlık işe gelmeme, erken ayrılma veya işi tamamen kaçınma eğilimidir. Hem kontrol edilebilir hem de kontrol edilemez, devamsızlığa katkıda bulunan faktörler şunlardır…

 

  • Kronik sağlık sorunları
  • Ebeveyn sorumlulukları
  • Güvensiz çalışma koşulları
  • Bu kötü koşullarda çalışmaktan kaynaklanan stres

 

Endüstriyel hijyenin sağlanması, potansiyel iş tehlikelerinin kontrol altına alınmasına ve çalışanların işte sağlıklı ve güvenli kalmasına yardımcı olabilir.       

 

Daha Düşük Devir ve Eğitim Maliyetleri

 

İşçilerin değiştirilmesi, meslek hastalığı ile ilişkili başka bir masraftır. Nitelikli adaylar bulma, başvuru sahiplerini inceleme ve işe yerleştirme ile ilgili ekstra emek, maliyetleri artırır ve üretkenliği etkiler.

 

Endüstriyel hijyen uygulamalarını benimsemek, ciroyu azaltmaya yardımcı olur ve uzun vadede daha fazla maliyet tasarrufu sağlayabilir.

 

 

 

İşyerinde Endüstriyel Hijyen Nasıl Korunur?

 

İşyeriyle ilgili hastalıklar ve yaralanmalar işi etkileyebilir… Ama aynı zamanda önlenebilirler. İşte operasyonunuzun endüstriyel hijyeni nasıl sürdürebileceği ve iş gücünüzün refahını nasıl koruyabileceği ile ilgili önlemler…

 

Önce Tahmin Edin

 

Ne olacağını tahmin edin. Sağlık tehlikelerinin öngörülmesi, iş yerinizi güvende tutmak için çok önemlidir. Bu genellikle işyeri tasarımı, operasyonlar, süreçler, iş görevleri ve materyaller hakkında bir araştırma gerektirir. İşyerindeki olası tüm tehlikeleri belirlemek için güncel bir kimyasal ve diğer malzeme envanterine sahip olun.

 

Tanıyın

 

Kimyasal ve fiziksel tehlikeler dahil (daha önce belirtildiği gibi) çalışma ortamının potansiyel tehlikelerini tanıyın ve anlayın. Bu ayrıca bireysel çalışma görevlerini ve bunların tesisteki diğer işçiler için tehlikelere nasıl maruz kalabileceğini de içerir. Ek olarak, kimyasal envanterinizde tanımlanan tehlikeli ürünler için mesleki maruziyet limitlerinin olup olmadığını bilmek önemlidir.

 

Değerlendirin

 

Sağlık tehlikelerini öngördükten ve tanıdıktan sonra, olası maruz kalma riskini değerlendirin. Endüstriyel bir çalışma ortamında değerlendirme, izleme anlamına gelir. Çalışma ortamları ve süreçleri karmaşık olabilir, bu nedenle izleme endüstriyel veya mesleki hijyen uzmanı gibi bir profesyonel tarafından yapılmalıdır.

 

Kontrol

 

Maruz kalmanın tehlikeli olduğu belirlendiğinde, çalışanlarınızı korumak için kontrollerin uygulanması gerekir. Kontroller, işyeri maruziyetinin ele alınmasına ilişkin kararları yönlendirmelidir. Göz önünde bulundurulan kontroller şunları içerebilir:

 

 

Onay

 

Onayı, operasyonunuzun tehlike kontrol önlemlerinin performansını değerlendirir. Mevcut veya olası sorunları araştırmak ve düzeltici eylemler uygulamak, endüstriyel hijyen programınızı daha etkili hale getirmeye yardımcı olur. Veri ve rapor incelemesi de endüstriyel hijyen programınızın başarısını takip etmenin anahtarıdır.

 

Operasyonunuzun endüstriyel hijyen performansını iyileştirmek mi istiyorsunuz? Yardım etmeye hazırız! Beta İş Güvenliği Şirketi, iş sağlığı ve güvenliği ihtiyaçlarınıza uygun endüstriyel koruma ve kişisel koruyucu ekipman ile güvenli bir iş yeri yaratabilir ve sürdürebilir.

 

Ürünlerimize göz atmak için tıklayın.