Diğer Haberler
Makine Koruması ile İşyeri Yaralanmaları Nasıl Azaltılır
Makine Koruması ile İşyeri Yaralanmaları Nasıl Azaltılır

Makine Koruması Nedir?

 

Hareketli makine parçaları, kırıklar, yırtılmalar, yanıklar, ezilmeler ve hatta ampütasyon gibi ciddi işyeri yaralanmalarına neden olma potansiyeline sahiptir ve eller özellikle savunmasızdır. İşçileri bu önlenebilir yaralanmalardan korumak için önlemler gereklidir. 

 

Makine koruması, vücut parçalarının ve istenmeyen nesnelerin makinelerin hareketli veya tehlikeli parçalarıyla temas etmesini önlemek için kullanılan bir önlemdir ve operatörü ve çalışma alanındaki diğer çalışanları makinenin normal çalışması sırasında oluşan tehlikelerden korur.

 

Yaygın Makine Koruma Türleri nelerdir?

 

Dört ana makine koruması türü vardır:

 

  • Sabit
  • Kilitli
  • Ayarlanabilir
  • Kendinden ayarlı

 

Sabit makine korumaları makineye kalıcı olarak takılır, hareketli parçası yoktur ve ekipman kullanımdayken hareket ettirilemez. Bu koruyucular, genellikle çalışma noktasını veya fan kanatları veya volanlar gibi operatörün etkileşime girmesi gerekmeyen diğer tehlikeleri kapatmak için kullanılır.

 

Bariyer koruyucular olarak da bilinen kilitli makine korumaları, makinenin hareketli parçalarına veya güç sistemine yerleştirilmiştir ve koruma açıldığında veya çıkarıldığında gücü otomatik olarak devre dışı bırakır. Bariyer korumaları, operatörlerin korumayı açması veya ekipmanın korunan parçalarına erişmesi gerektiği durumlarda özellikle yararlıdır.

 

Ayarlanabilir ve kendinden ayarlı makine korumaları, malzemenin veya stoğun boyutuna göre ayarlanır. Ayarlanabilir korumalar manuel olarak ayarlanmalı ve yerlerine kilitlenmelidir, bu nedenle bu korumaları çalıştıran çalışanlar bunları kullanmak için eğitilmelidir.

 

Makine koruma bariyerleri, her türlü endüstriyel ekipmanın güvenli kullanımında operatörlere rehberlik etmeye yardımcı olur. Tipik olarak, bir makine koruma bariyeri, güvenlik açma kontrolleri, varlık algılama cihazları ve elektromekanik algılama cihazlarından oluşur.

 

Makine İşlevlerini ve Risklerini Değerlendirin

 

Ekipmanın makine koruması gerektirip gerektirmediğini belirlemek için yöneticiler işyerinde dolaşmalı ve belirli riskler için bunları değerlendirmelidir. Bunlar, işçilerin çarpmasına veya ezilmesine neden olabilecek hareketli parçaları içerebilir. Ayrıca, birinin makine tarafından içeri çekilmesini veya çarpmasını önlemek için güvenli bir mesafe olarak kabul edilen mesafeyi de not edebilirler.

 

Hangi Parçalar Korunmalı?

 

Makine koruması ile yöneticiler, kayışlar veya dişliler gibi dönen ekipman gibi bileşenlerin yanı sıra çalışanları etkileyebilecek veya içeri çekebilecek parçalara karşı korumanın gerekip gerekmediğini belirlemelidir. Bunlar arasında, tekerleğin türüne göre korunması gereken aşındırıcı tekerlekler yer alır.

 

Makine Korumasının Amacı Nedir?

 

Uygun makine korumasına ihtiyaç duyan petrol ve gaz endüstrisine özgü ekipman parçaları vardır. Sektördeki işçiler, hareketli parçalardan veya arızalardan kaynaklanabilecek ezilme yaralanmaları ve ampütasyonlar açısından risk altındadır.

 

Makineyi Hasara Karşı Kontrol  Edin

 

Bazı büyük ekipmanların parçaları doğal olarak tehlikeli olsa da, bakımı yapılmayan veya uzun süre denetlenmeyen makineler çalışanların güvenliğini riske atabilir. Şirketler, makinelerin çalıştırılmasının güvenli olmadığını gösterebilecek herhangi bir hasar belirtisine karşı incelemelidir .

 

İşçileri Makine Koruması ve Tehlikeleri Tanıma Konusunda Eğitin

 

Makine korumalı işyerleri, çalışanların bu güvenlik cihazlarının önemini ve nasıl çalıştıklarını anlamalarını sağlamalıdır. Yöneticiler, çalışanları makinelerle ilgili belirli tehlikeleri tanımaları ve makineleri çalıştırmanın doğru yolu konusunda eğitmelidir. Koruması olmayan ekipmanlardan kaçınmaları ve güvenli iş kıyafeti, ayak koruması, göz koruması, eldiven, yüz siperliği ve iş ayakkabıları gibi kişisel koruyucu ekipmanların giyilmesi çalışanlara hatırlatılmalıdır. Ayrıca, sorunu hızlı ve güvenli bir şekilde ele almak için korumalarla veya makinelerle ilgili herhangi bir sorun hakkında yöneticileri uyarmayı da bilmelidirler.

 

Kişisel koruyucu ekipmanlarımıza göz atmak için tıklayın.