Diğer Haberler
YANGIN HASARLARINA KARŞI KİŞİSEL KORUYUCU GİYSİ VE EKİPMAN TEMİZLİĞİ
YANGIN HASARLARINA KARŞI KİŞİSEL KORUYUCU GİYSİ VE EKİPMAN TEMİZLİĞİ

Topluluklarını korumak için yangınlarla savaşan kişiler gerçek kahramanlardır. Temizlik ve iyileşme sürecinde işlerini yapmak ve hayat kurtarmak için hayatlarını ve sağlıklarını riske atmaktadırlar.

 

Ne yazık ki, yangın söndürmenin tehlikeleri, yangın söndüğünde bitmiyor. Kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı gibi, yangın temizliği sırasında işçi güvenliği için uygun protokollerin belirlenmesi ve uygulanması, bu kritik çalışanların yangın mevsimi veya kamu tahliye emri için hazırlanmasına yardımcı olabilir.

 

Bu, gönüllüler, acil tıp teknisyenleri, sağlık görevlileri, polis memurları ve hatta evlerine geri dönmesi ve zorlu iyileşme ve yeniden inşa sürecine başlaması gereken ev sahipleri dahil, yapısal bir yangından veya orman yangınından etkilenebilecek veya dahil olabilecek herkesi korumak için çok önemlidir.

 

Orman Yangını ve Yangın Temizleme Çalışmasının Riskleri

 

Orman yangınları sırasında ortaya çıkan enkaz ve atıklar, özellikle korunmadıkları takdirde, maruz kalan kişilerin sağlık ve güvenlikleri için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Yangından zarar görmüş yapıları temizlerken, evin yaşı, binanın yapıldığı malzemeler ve evde salınmış olabilecek herhangi bir kimyasalın bulunup bulunmadığı da dahil olmak üzere binanın kendi unsurları dikkate alınmalıdır.

 

  • Asbest (yalıtımda)
  • Kurşun (boyada)
  • Poliklorlu bifenil
  • Temizleyiciler, böcek ilaçları, boyalar ve benzin, gazyağı veya propan gibi yakıtlar dahil ev kimyasalları
  • Küf (belirli halı türlerinde, vinil duvar kaplamalarında ve ahşap ve alçıpanda yaygındır)

 

Yeterli kişisel koruyucu ekipman olmadan, yangınla tahrip olmuş bir yapının temizliğine katılan bir kişi, bu zararlı maddelerden herhangi biri ile soluma, yutma veya fiziksel temas riski altındadır. Yeterli maruziyetle yanıklar, kaza sonucu zehirlenme, aşırı karbon monoksite maruz kalma (CO) ve hatta uzun vadeli sağlık sonuçları ortaya çıkabilir.

 

Yangınlardan sonra temizleme işlemi sırasında ek riskler şunları içerir:

 

  • Aktif ateşle karşılaşma
  • Termal veya kimyasal yanıklara neden olabilecek sıcak yapılara ve maddelere maruz kalma
  • Yanıcı gazlar
  • Buharlar, kül, yıkım tozu, kurum, kül, dezenfektanlar, temizleyiciler vb.'nin solunması/yutulması veya bunlarla fiziksel temas.
  • Yetersiz havalandırılmış alanlarda basınçlı yıkayıcılar ve jeneratörler gibi ekipmanları kullanırken karbon monoksite aşırı maruz kalma
  • Kötü havalandırma nedeniyle zehirli gaz konsantrasyonlarının daha yüksek olduğu kapalı alanlar
  • Elektrikli ekipmana maruz kalma ve elektrik çarpmasına neden olabilir. Bu, hasarlı elektrik sistemleri, enerjili kesilmiş elektrik hatları, dokundukları malzemelere enerji veren havai elektrik hatları, şarjlı ve elektrik ileten duman, enerjili elektrik hatları ve ekipmanlarının üzerinde veya yakınında su gibi birçok şekilde meydana gelebilir.
  • Isı stresi ve soğuk stresi
  • Dengesiz yapılar ve yüzeyler, kaygan yüzeyler, yüksek yüzeyler veya engebeli arazi (genellikle zayıf görüş nedeniyle şiddetlenir) nedeniyle kaymalar, takılmalar ve düşmeler
  • Suya batma, yapısal çökme ve diğer kazalar riski
  • Sık kaldırma, bükme veya garip duruşlardan kaynaklanan kas-iskelet stresi

 

Bu liste her şeyi kapsamaz ve elbette en iyi kişisel koruyucu ekipman protokolü bile bu tehlikeli durumların ve tehlikeli maddelerin %100 önlenmesini sağlayamaz. Ancak, ilk müdahale ekiplerinin ve diğer çalışanların önemli görevlerini yerine getirirken güvende kalma becerilerini en üst düzeye çıkarmak için kaliteli kişisel koruyucu ekipmanın yapabileceği birkaç şey vardır.

 

Yangın Enkazının Temizlenmesinin Mesleki Tehlikeleri İçin Hangi Kişisel Koruyucu Ekipmanın Dikkate Alınması Gerekir?

 

Yangın temizleme operasyonları sırasındaki kişisel koruyucu donanım, çeşitli koruyucu unsurları içermelidir. İlk olarak, zararlı maddelerin solunmasını veya emilmesini önlemek için başı, yüzü ve gözleri koruyan iş giysileri bulunmalıdır. Bu, baretleri, yüz siperliklerini ve gözlükleri içerebilir.

 

Çalışanların gürültülü ortamlarda çalışması ve/veya yapıları sökmek veya ağır kaldırma işlemleri için yüksek sesli ekipman kullanması durumunda işitme koruması belirtilir.

 

Hem profesyonel hem de meslekten olmayan kişiler için solunum koruması genellikle gereklidir. Profesyonel temizlik çalışanları için, uygun eğitim, seçim, uygunluk testi, bakım ve muayeneyi sağlamak için işveren tarafından solunum cihazı programları bulunmalıdır.

 

Cilt temasını en aza indirmek, çalışan görünürlüğünü artırmak, çalışan konforunu ve hareketliliğini korumak ve elektriksel veya kimyasal yanık riskini azaltmak için ek "baştan ayağa" koruma gereklidir. Bunun için tulumlar, eldivenler, çelik burunlu botlar ve iş ayakkabıları veya bot kılıfları gereklidir.

 

Kişisel koruyucu ekipman ayrıca, özellikle düşme önleme koruması ayarlarında, işçi konforu ve güvenliğine yardımcı olmalıdır. İtfaiyeciler ve orman yangını temizleme operasyonunun diğer üyeleri genellikle yükseklikteki dengesiz yüzeylerde çalışıyor ve koşum takımı, lanyard ve diğer güvenlik önlemlerinin kullanılmasını gerektirebilir. Kişisel koruyucu ekipman, bu ekstra önleyici unsurları barındırmalı ve aynı zamanda işçi için yeterli hareket ve rahatlık sağlamalıdır.

 

Bu durumda tek kullanımlık koruyucu giysi kullanmak birkaç nedenden dolayı faydalıdır: uygun maliyetlidir, taşınması ve dağıtılması kolaydır, daha maliyetli iç çamaşırları korur, birincil kişisel koruyucu ekipman ek olarak ekstra bir koruma katmanı ekler ve son olarak, eve götürme tehlikeleri yoluyla daha fazla topluluk maruziyeti riskini azaltır. Tek kullanımlık kişisel koruyucu ekipman giyen kişiler, kıyafetleri yıkamak yerine kullandıktan sonra kolayca atabilirler.

 

Daha fazla bilgi için ürün galerimize göz atın, çalışanlarınızın iş yerindeki güvenliğini üst düzeyde sağlayın!