Diğer Haberler
TEMİZ VS STERİL ÜRETİM VE KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN
TEMİZ VS STERİL ÜRETİM VE KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN

Temiz oda kıyafetlerinin iki ana işlevi vardır. Kontrollü ortamı ve ürünleri insan kontaminasyonundan korur. Ayrıca temiz oda personelini zararlı ürün veya malzemelere karşı güvenli bir ortam içerisinde tutar. Bu nedenlerle, giysi aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:

 

  • Çok az parçacık döker veya hiç parçacık bırakmaz
  • Giymesi kolay ve rahat
  • Temizlemesi kolay ve kir tutmaz
  • Stant sterilizasyonu ve yıkama
  • Sağlam ve kırılmaya dayanıklı

 

Yeterli kişisel koruyucu ekipman olmadan, temiz oda giysileri önemli bir kontaminasyon kaynağı olabilir. Örneğin, NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu, insan saçından 200 kat daha küçük olan parçacıklar nedeniyle beklendiği gibi büyük bir performans gösteremedi. Bu nedenle bu ortamlardaki parçacıkların sayısını sınırlamak veya ortadan kaldırmak çok önemlidir.

 

Temiz oda giyimi nedir?

 

Temiz oda kıyafetleri, temiz oda ortamında giyilen her türlü giysi veya ilgili kaplama malzemesi anlamına gelir. Tulumlar, laboratuvar önlükleri, pantolonlar, saç örtüleri, eldivenler, yüz maskeleri, gözlükler, çizme örtüleri ve galoşları içerir. Düşük seviyeli temiz odalar, kir veya tozu takip etmeyen özel botlar gibi sadece birkaç temiz oda ürününe ihtiyaç duyabilir. Üst düzey kontrollü bir ortamda, personelin iş kıyafeti veya hepsi bir arada tulum giymesi gerekebilir.

 

Temiz oda giysilerinin arkasındaki bilim

 

Kontrollü bir ortamda kontaminasyon seviyelerinin kabul edilebilir eşiğin altında kalmasını sağlamak zordur. Kontrollü ortamdaki makine, ekipman, aletler ve hava kirletici maddeler içerir. Ancak en büyük kontaminasyon kaynağı temiz oda personelidir.

 

Alet ve ekipmanların aksine, insanları tamamen sterilize etmek imkansızdır. Kontrollü çevre personeli sürekli olarak tüyler, ölü deri yayar ve havaya veya çevredeki ortama salınan mikrobiyal kontaminasyon üretir. Bu, kontaminasyonu önleyen ve kullanıcıyı koruyan giysiler giymeyi gerekli kılar.

 

Temiz oda kıyafetinizi seçerken göz önünde bulundurulması gereken faktörler

 

Uygun temiz oda sarf malzemelerini seçerken göz önünde bulundurmanız gereken ilk faktör, sınıfıdır. Üst düzey kontrollü ortamlarda, vücut kontaminasyonu olasılığını en aza indirmek için personelin tamamen örtülmesi gerekir. Örneğin, kontrollü ortamlarda çalışan kişilerin tüm vücut tulumları, kapüşonlular, botlar, eldivenler, maske ve gözlük takması gerekir.

 

Ayrıca giysi kumaşını da göz önünde bulundurmalısınız.

 

Farklı kontrollü ortamlar, değişen işletim prosedürlerine sahiptir. Örneğin, bazıları personelinden kıyafetlerini haftalık olarak değiştirmesini isteyebilir. Diğerleri, bir süre onlarınkini kullanmalarını gerektirir. Personel, kıyafetlerini sık sık değiştirmek zorunda oldukları kontrollü bir ortamda çalışıyorsa, tek kullanımlık temiz oda kişisel koruyucu ekipman en uygun seçenektir.

 

Kontrollü ortam giysileriniz tarafından üretilen statik yükü de dikkate almanız gerekir. Örneğin, yüksek statik yük oluşturan kumaşlar, elektronik bileşen imalat endüstrilerinde veya patlayıcı ortamlarda kullanılmamalıdır. Yüksek statik yüke sahip temiz oda giysilerinin de kirleticileri ve bakterileri çekmesi muhtemeldir.

 

Temiz işlenmiş ve kontrollü temiz oda ve steril oda giysileri

 

Bu terimler birbirinin yerine kullanılabilir gibi görünse de, kontrol edilen ortam söz konusu olduğunda tamamen farklıdırlar. Steril giysiler herhangi bir tesiste üretilebilir. Üretim sürecinden sonra giysiler gama radyasyonu ile sterilizasyon sürecinden geçer. Steril, kontrollü giysiler genellikle temiz işlenmez. Bu nedenle, kontrollü ortamınıza yabancı partiküller sokmaya eğilimlidirler.

 

Öte yandan, temiz işlenmiş ve steril giysiler kontrollü bir üretim ortamında üretilir. Bu, bu tür giysilerin, üretim sürecinde giysiye kirletici maddeler eklemeyen operatörler tarafından üretildiği anlamına gelir. Ambalaj bile, giysiye veya ambalajın içine herhangi bir gevşek parçacık veya kirletici madde bulaşmamasını sağlamak için kontrol edilir.

 

Temiz oda giysi yapımı

 

Kontrollü çevre kıyafetlerinin tek amacı, giyen kişinin kontaminasyonunu kontrol altına almaktır. Bu nedenle kontaminasyon kaynağı olmamalıdırlar. Aksine, bu amaca ulaşılmasını sağlayacak şekilde inşa edilmelidirler.

 

Giysinin kumaş kenarları olmamalıdır. Tüm dikişlerin üst üste bindirilmesi veya bağlanması gerekir. Bu tür dikişler, kenarlardaki kirleticileri içermenin yanı sıra, giysinin içinden kontrollü ortama serbest hava geçişini (ve dolayısıyla kirlenmeyi) önler.

 

Yapım sırasında pile, cep vb. özelliklerden de kaçınılmalıdır. Kumaş, tüy bırakmayan ve statik enerji tüketen veya antistatik olmalıdır. Tüy bırakmayan kumaş, partikülleri kritik ortama salmaz. Temiz oda kıyafetleri, personelin manşetleri ve yakaları gerektiği gibi bağlayabilmesi için uygun olmalıdır.

 

Kontrollü çevre giysileri partikül emisyonu açısından değerlendirilmelidir. Ayrıca, giysilerin yaşam döngüsü boyunca geçireceği süreçleri de göz önünde bulundurun. Bu işlemler, otoklavlama veya gama radyasyonu gibi sterilizasyon işlemlerine kadar temel yıkamanın ötesine geçer. Bunlar, giysinin ömrü ve performans verimliliği üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.

 

Bu ve daha fazlası için ürün galerimize göz atın.