Diğer Haberler
Tehlikelere Karşı Koruyucu Ekipman Giymek
Tehlikelere Karşı Koruyucu Ekipman Giymek

Güvenlik; işçiler, mühendisler, mimarlar ve birçok ağır koşullarda çalışan kimseler için önemli bir sorundur. Her yıl inşaat sektöründe olduğu gibi sıklıkla kazalar meydana gelir ve çoğu zaman kişisel koruyucu ekipmanların (KKD) yokluğundan veya sağlanan KKD'nin giyilememesinden kaynaklanır. KKD, işçileri iş sırasında sağlık ve güvenlik risklerine karşı koruyucu ekipmandır. Amaç, mühendislik ve idari kontroller uygun olmadığında veya bu riskleri kabul edilebilir seviyelere indirmek için etkili olmadığında çalışanların tehlikelere maruz kalmasını azaltmaktır. Bu tehlike riskleri, ıslak zeminlerden düşen enkaz ve aradaki her şey olabilir. Kişisel koruyucu ekipmanlar; koruyucu başlıklar, göz koruması, yüksek görünürlüğe sahip giysiler (ikaz yeleği), iş ayakkabıları, iş elbiseleri, emniyet kemerleri ve bazen de solunum koruyucu ekipman gibi öğeleri içerir. Şantiyelerde yaygın olarak kullanılan bazı KKD'leri ve faydalarını inceleyelim:

 

Koruyucu Başlık

İnşaat sahalarında koruyucu başlıklar yaygındır. Sadece bir sitenin önünden geçerek, çalışanları genellikle baretlerinden tanıyabilirsiniz. Aksi takdirde işçiyi etkileyebilecek veya işçiye nüfuz edebilecek uçan veya düşen nesnelere karşı koruma sağlamak için tasarlanmıştır. Bazı koruyucu başlıklar, yüz siperleri ve kulaklıklar gibi aksesuarlarla donatılmıştır. Koruyucu başlıklar iyi takılmalıdır; çok büyük veya çok küçük olanlar kullanım için uygun değildir.

 

Göz ve Yüz Koruması

Göz ve yüz koruması, baş koruması kadar eşit derecede önemlidir. Güvenlik gözlükleri, gözlükler ve tam yüz siperleri size gözler ve yüz için gereken korumayı sağlayabilir. Metal işleri, ahşap işleri, sıcak iş ve havalı alet işlemlerinin tümü bu tür bir koruma gerektirir. İnşaat şantiyelerinde genellikle enkaz olduğu için genel işçiler de güvenlik gözlüklerinden yararlanabilirler.

 

Solunum Koruma

Toksik maddelerin bulunduğu yerlerde solunum koruması hayati önem taşır. Solunum aygıtları gibi solunum korumaları, sizi tozdan, dumandan, spreyden, böcek ilaçlarından ve kalıcı bozulmaya neden olabilecek diğer tehlikeli maddelerden korumak için tasarlanmıştır. Hava kirleticilerinin bulunduğu ortamlarda solunum koruması kullanılmalıdır. Çalışma ortamlarında, yeterli havalandırma olmadığında veya diğer mühendislik kontrol sistemleri uygun olmadığında veya yetersiz olduğunda solunum cihazlarına güvenilir.

 

El ve Cilt koruması

İnşaat işleri genellikle ellerin kullanılmasını gerektirir. Her yıl yaklaşık 150.000 el yaralanması rapor edilmektedir. Kontakt dermatit, cilt kanserleri ve diğer cilt yaralanmaları ve enfeksiyonları gibi mesleki cilt hastalıkları ikinci en yaygın meslek hastalığı türüdür ve çok maliyetli olabilir. Ellerle çok fazla iş yapıldığından, eldivenler cildin korunmasında önemli bir unsurdur. KKD olarak yaygın olarak kullanılan bazı eldiven örnekleri arasında lastik eldivenler, kesilmeye dayanıklı eldivenler, testere eldivenleri ve ısıya dayanıklı eldivenler bulunur. Eldiven kullanmak, genellikle kimyasallar, cam, metal levha, elektrik, sıcak malzemeler veya kaygan nesnelerle çalışırken karşılaşılan tehlikeleri önlemeye yardımcı olur.

 

Kulak Koruması

Endüstriyel gürültü, gözle görülemediği için genellikle mesleki bir tehlike olarak dikkate alınmaz. Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'nde 22 milyon işçi her yıl potansiyel olarak zararlı gürültü seviyelerine maruz kalıyor. Ulusal Mesleki Güvenlik ve Sağlık Enstitüsü'ne göre, mesleki işitme kaybı vakalarının yaklaşık %82'si imalat sektöründeki işçilerin başına geldi. Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi, mesleki gürültüye maruz kalma standartlarını belirler.

Kulak tıkaçları ve kulaklıklar, yaygın işitme koruma araçlarıdır. Kulaklıkların yüksek frekanslı gürültüyü azaltmada daha etkili olduğunu, kulak tıkaçlarının ise düşük frekanslı gürültüyü azaltmada daha etkili olduğunu belirtmek önemlidir.

KKE'nin kullanılması ve uygun şekilde giyilmesi, işyerinde gereksiz yaralanmalardan kaçınmak için hayati önem taşır.

Daha fazlası için ürünlerimize göz atın!