Diğer Haberler
FLEBOTOMİST İÇİN KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN
FLEBOTOMİST İÇİN KİŞİSEL KORUYUCU EKİPMAN

Kişisel Koruyucu Donanım, sağlık çalışanları tarafından bulaşıcı maddelerle temastan korunmak için giyilen öğelerdir. KKD, bir kişinin mukoza zarlarını, hava yollarını, cildini ve giysilerini korumak için enfeksiyona karşı bir bariyer sağlar.

 

Tüm KKD'lerin, giyenleri korumak ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için doğru şekilde kullanılması ve atılması çok önemlidir.

 

ELDİVENLER

 

Çoğu hastanın fark edeceği en belirgin KKD örneği, bir Flebotomist tarafından giyilen eldivenlerdir. Kan ve diğer vücut sıvılarını toplarken veya tutarken, kontamine öğeleri tutarken ve sağlam olmayan cilt veya mukoza zarlarına dokunurken temiz ve steril eldivenler her zaman giyilmelidir.

 

UYGUN ELDİVEN ÇIKARMA

 

Eldivenler, kullanımdan sonra güvenli aseptik bir şekilde çıkarılmalıdır. Bir eldiveni avucunuzun içinde sıkıştırın ve eldivenli diğer ele doğru yuvarlanarak içini dışarı doğru çekin. İkinci eldivenin altına bir parmağınızı sokun ve elden dışarı çıkana kadar sadece iç yüzeyine dokunarak çekin. Eldivenler çıkarıldıktan ve atıldıktan hemen sonra eller dezenfekte edilmelidir.

 

İŞ GİYSİSİ VE LABORATUVAR ÖNLÜKLERİ

 

Cildi korumak ve sağlık çalışanlarının kıyafetlerinin kirlenmesini önlemek için önlük ve laboratuvar önlüğü giyilir. Önlükler tek kullanımlıktır ve kontamine dış yüzeylerle temastan kaçınmak için çıkarırken sadece iç yüzeylere dokunarak çıkarılmalıdır. Laboratuvar önlükleri genellikle sıvıya dayanıklı malzemeden yapılır, uzun kollu ve örgü manşetlere sahiptir ve hem yeniden kullanılabilir hem de tek kullanımlık varyasyonları vardır.

 

MASKELER, YÜZ KALKANLARI, YÜZ SİPERLİKLERİ VE GÖZLÜKLER

 

Sağlık çalışanlarını hapşırma veya öksürme sonucu oluşan damlacıklardan korumak için maskeler takılmaktadır. Maskeler, ağız ve burnu kapatan metal bant ve maske ile burun köprüsünün üzerine sıkıca sabitlenmelidir. Bazı maskelerde elastik kulak halkaları bulunurken, diğerlerinde başınızın üstünden ve ensenizin arkasından bağlanması gereken bağlar bulunur. Gözleri, burnu ve ağzı vücut sıvılarının sıçramasından korumak için gözlükler ve yüz siperlikleri takılır.

 

SOLUNUM CİHAZLARI

Akciğer tüberkülozu veya hava yoluyla bulaşan diğer hastalıkları olan hastalarla temas halinde, bir N95 solunum cihazı gereklidir. Bir solunum cihazının özel olarak takılması ve kullanımdan önce hava sızıntısı olup olmadığının kontrol edilmesi gerekir.

 

Piroforiklerin Taşınması için Özel KKD

 

Piroforiklerle çalışırken, kurulumdan reaksiyonun söndürülmesine kadar aşağıdaki KKD giyilmelidir.

 

 

  • Güvenlik gözlüklerinin üzerine takılan bir yüz siperi, patlama, büyük sıçrama tehlikesi veya yüksek derecede ekzotermik reaksiyon riski olduğunda her zaman gereklidir.
  • Yeniden kullanılabilir taban eldivenleri giyilmeli ve tek kullanımlık neopren eldivenle kapatılmalıdır (el becerisini korumak için eşit veya daha büyük boy). Neopren/Nitril eldivenler her kullanımdan önce kontrol edilmeli ve temas halinde değiştirilmeli ve her kullanımdan sonra atılmalıdır.

 

Not: Etiketlerin kendileri aleve veya kimyasala dayanıklı olmadığından, Kevlar eldivenin üzerindeki etiketler kullanımdan önce çıkarılmalıdır.

 

  • Altında pamuklu giysiler olan bir laboratuvar önlüğü. Laboratuvar önlüklerinin düğmeli olması ve mümkün olduğunca fazla cildi kaplayacak şekilde düzgün oturması gerekir.
  • Ayağın tamamını kaplayan (kapalı burun, kapalı topuklu, üstte delik olmayan) uygun iş ayakkabıları ve uzun pantolon giyilmelidir.
  • Polyester veya akrilik malzemeden yapılmış giysi kumaşlarından kaçının.

 

Bu ve benzeri daha fazla ürün için galerimize göz atın.