Diğer Haberler
İşyerinde Güvenlik İşaretlerinin/Tabelalarının Kritik Önemi
İşyerinde Güvenlik İşaretlerinin/Tabelalarının Kritik Önemi

Ofis binalarından şantiyelere ve üretim tesislerine kadar, işyeri güvenliğini teşvik etmek için işaretler her yerdedir. Potansiyel tehlikelerin anında fark edilebilir göstergeleri olan güvenlik işaretleri, kazaları, yaralanmaları ve olası ölümleri büyük ölçüde azaltabilir. Tabelalar ayrıca, yoğun iş gücünüze günlük genel bilgi, eğitim ve yönlendirme sağlamada yararlı bir araçtır.

 

Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi, işyerinde zorunlu işaretlerin üç ana sınıflandırmasını belirlemiştir:

 

  • Tehlike işaretleri
  • Dikkat işaretleri
  • Genel güvenlik bilgi işaretleri

 

Uygun olmayan tehlike iletişim standartları veya güvenlik işaretleri eksikliği, en çok atıfta bulunulan 2. işyeri ihlali ve işyeri yaralanmalarının en yaygın üçüncü nedenidir.

 

Potansiyel tehlikelerin göstergesi olarak güvenlik işaretleri kazaları, yaralanmaları ve olası ölümleri büyük ölçüde azaltabilir.

 

İş Yerinde Güvenlik İşaretlerinin Önemi Nedir?

 

Kazaları ve Yaralanmaları Önler

 

Her şeyden önce, güvenlik işaretleri, işyerinde yaralanma ve kaza olasılığını azaltır. Her yıl, sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık 2,8 milyon ölümcül olmayan işyeri kazası veya yaralanması meydana gelmektedir. Bu vakaların çoğu, uygun güvenlik iletişimi ve tabelaları güçlendirerek önlenebilir. Çalışanlar işyeri tehlikelerine karşı daha tetiktedir ve olaylar meydana geldiğinde anında ve uygun şekilde müdahale ederek kayma, düşme, nesnelerin çarpması ve elektrik çarpması gibi yaralanmaları azaltır.

 

Tabela İşaretlerine Uyma

 

Güvenlik işaretleri, standartlar ve gereksinimlere uyumluluğun sağlanmasına yardımcı olur. Aslında, düzenleyici güvenlik işaretleri gerekliliklerine uymayan işletmelere cezalar verilebilir.

 

Bütünlük

 

Operasyonunuzun bir numaralı sorumluluğu, iş gücünüzün sağlığı ve güvenliğidir. Güvenlik işaretleri, çalışanları korur ve güvenli, emniyetli bir çalışma ortamını destekler.

 

Güvenlik

Bir güvenlik işaretinin ana işlevi çalışanları güvende tutmaktır, ancak işaretler güvenliği sağlamak için de kullanılır. Kabul işaretleri, bir çalışma ortamında yetkisiz personel için yasak bir alanı açıkça belirtir ve her türlü hırsızlığı da caydırmaya yardımcı olur.

 

Çalışan ve Ziyaretçi Eğitimi

 

Güvenlik işaretleri, özellikle tehlikelerin yaygın olduğu üretim veya mühendislik ortamlarında, eğitim amaçlı olarak etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bir kriz durumunda, çalışanların uygun şekilde yönlendirilmesini sağlamak çok önemlidir. Ayrıca, yeni çalışanlara genellikle kurumsal güvenlik uygulamalarına tabelalar aracılığıyla tanıtım yapılır, bu nedenle işaretler kısa olmalı ve gerekli bilgileri açıkça iletmelidir.

 

İşyerinizde Bulunması Gereken Önemli Güvenlik İşareti Türleri

 

1- Tehlike İşaretleri

 

'Yüksek voltaj', tehlikeli kimyasallar', 'radyasyon' – bunların hepsi tehlike işareti örnekleridir. Tehlike işaretleri, tanımlanan en ciddi güvenlik işareti türleridir. Acil tehlikelerin ve risklerin bulunduğu (veya olabileceği) alanlarda tehlike işaretleri gösterilecektir. Bu işaretlerin belirgin bir şekli, renk şeması vardır ve işaretin üstünde kırmızı bir dikdörtgen içinde "Tehlike" kelimesi basılıdır.

 

2- Dikkat İşaretleri

 

Dikkat işaretleri, ikinci resmi işaret kategorisidir. Bu işaret türü, küçük ve orta dereceli yaralanmalarla sonuçlanabilecek durumları belirten bir kaza önleme etiketidir. Dikkat işaretlerini belirten iki ana tasarım kuralı vardır. İlk olarak, uyarı işaretleri, tamamı büyük harflerle ve tamamen siyah metinle "Dikkat" komut kelimesini içermelidir. İkinci olarak, uyarı levhası tipik olarak sarı bir panel arka planına, "Dikkat" komut kelimesinin yanında siyah bir ünlem işaretiyle birlikte ters üçgen panel şeklinde yazdırılır.

 

3- Genel Güvenlik İşaretleri

 

İşaret kategorisinin üçüncü türü genel güvenliktir. Genel güvenlik işaretleri, işyeri güvenlik kurallarının ve en iyi uygulamaların bir hatırlatıcısı olarak hizmet eder ve gerektiğinde çalışanları acil durum ekipmanına yönlendirebilir.

 

Genel güvenlik işaretleri, düz beyaz zemin üzerine yeşil veya siyah veya yeşil zemin üzerine beyaz basılmış metin ve piktogramları kullanır. Bu tür güvenlik işareti geniş ve çok işlevlidir. Aşağıdakilerden herhangi biri mevcut olduğunda işyerlerine genel güvenlik işaretleri yerleştirilmelidir:

 

 

 

Birkaç küçük güvenlik işareti kategorisi şunları içerir:

 

Güvenlik Talimat İşaretleri

 

Güvenlik talimat işaretleri, çalışanları işyeri güvenlik politikaları ve prosedürleri hakkında bilgilendirir. Bu, kapatma talimatlarını, hijyen uygulamalarını veya belirli ekipman türlerinin nasıl çalıştırılacağını içerebilir. Bu işaretleri nasıl tanıyabilirsiniz? Yeşil bir üst panel ve beyaz yazı ile beyaz arka plan tarafından bir güvenlik talimatı işareti tanımlayabilirsiniz.            

 

Kabul İşaretleri

 

Kabul işaretleri, belirlenmiş alana kimlerin girip giremeyeceğini ayrıntılı olarak gösterir. Bu işaretler açıkça göze çarpar ve 'girmeyin', 'izinsiz girilmez', 'yalnızca yetkili personel' veya benzeri mesajlar gibi ifadeler kullanır.

 

Yangın Güvenlik İşaretleri

 

Yangın güvenlik işaretleri, zorunlu yangın önlemi veya yasağı alanlarını tanımlar. Yangın güvenliği işaretleri, parlak kırmızı bir arka plan üzerinde beyaz harflere ve yangın grafiklerine sahiptir.

 

İki tür uyumlu yangın levhası vardır:

 

1: Yasaklayıcı yangın işaretleri: Bunlar, açık aleve izin verilmediğini belirten özel yasak işaretleridir.

 

2: Acil durum yangınla mücadele ekipmanı: Bu işaretler, yangın söndürücüler, battaniyeler, duman maskeleri ve hortumlar gibi yangınla mücadele ekipmanının nerede saklandığını gösterir.

 

Diğer birçok güvenlik işaretinin aksine, yangın tabelalarında “Dikkat” veya “Uyarı” gibi bir başlık gerekmez. Bu işaretler genellikle yangın alarmlarının yakınında bulunur, ancak bu bir gereklilik değildir.

 

Tehlike Bildirmeyen İşaretler

 

Tehlike bildirmeyen işaretler, işyeri trafik işaretleri ve güvenlik alanı yön bilgilerini içerir. Bu işaretler, en yakın çıkış noktaları ve yangın toplanma noktaları gibi genel güvenlik mesajlarını iletir.

 

Yangından korunmak ve kendinizi güvende tutmak için galerimize göz atın.