Diğer Haberler
Uygun Kişisel Koruyucu Ekipman ile Soğuk Stresini Yönetmek
Uygun Kişisel Koruyucu Ekipman ile Soğuk Stresini Yönetmek

Daha soğuk aylara geçerken, güvenlik yöneticileri çalışanları için ısı stresini yönetmekten zıt olguya, yani soğuk stresine geçirirler. Soğuk stresi, vücut ısısının vücudun üretebileceğinden daha hızlı kaybolduğu çevresel koşulları (hava sıcaklığı, rüzgâr sıcaklığı ve yağmur gibi) ifade eder. Kış aylarında yaygın olan düşük sıcaklıklar ve yüksek rüzgar hızları tehlikeli bir kombinasyondur. Bu hava koşulları, ısının vücuttan ayrılma hızını artırarak, açık havada çalışanlar için soğuk stresi riskini artırır.

 

Soğuk stresinden etkilenebilecek işçiler, şantiyelerde çalışanlardan bakım işi yapan petrol ve gaz operatörlerine kadar geniş bir yelpazeye sahiptir ve soğuk stresi olarak kabul edilen şey ve etkileri, ülkenin farklı bölgelerine göre farklılık gösterebilir, bu da işverenlerin çalışanlarının çalışma ortamlarını tanımasını kritik hale getirir. Örneğin, ülkenin soğuk kış havasına nispeten aşina olmayan bölgelerinde, donmaya yakın sıcaklıklar, soğuk stresi için faktörler olarak kabul edilir. İşin türü ne olursa olsun, soğuğa maruz kalan her işçi risklerle karşı karşıyadır. En yaygın soğuk stresi türlerinden ikisi hipotermi ve donmadır.

 

Donma, işçilerin zorlu ortamlarda çalışırken maruz kalabilecekleri bir kış tehlikesidir. Frostbite, kan dolaşımının sınırlı olduğu ekstremitelerde başlayan cilt ve vücut dokusunun donmaya başladığı bir durumdur. Çalışanların dikkat etmesi gereken belirtiler arasında uyuşma, ciltte kızarıklık, ciltte gri veya beyaz lekeler, ciltte sertlik ve su toplama yer alır. 

 

Hipotermi ve donma gibi soğuğa bağlı rahatsızlıklar, güvenlik önlemleri ciddiye alınmadığı takdirde işçilerin iş başında karşılaşabilecekleri gerçek risklerdir. İyi haber şu ki, günün en sıcak saatlerinde çalışmak, aktif kalmak, sıvı alımını sürdürmek, aşırı sıcaklıklara uzun süre maruz kalmaktan kaçınmak, açıkta kalan tüm deriyi örtmek ve sıcak katmanlar halinde giyinmek de dahil olmak üzere işçilerin kendilerini korumak için atabilecekleri adımlar var.

 

Çalışma koşullarına bağlı olarak, işverenlerin çalışanlarını aşırı sıcaklıklarda güvende tutmak için aşağıdaki kişisel koruyucu ekipmanları sağlamayı düşünmesi önemlidir.

 

Katmanlı Dış Giyim

 

Her şeyden önce, çalışanların sıcak tutan giysiler giydiklerinden emin olmaları gerekir. Ancak bazı çalışanlar kaç katmanın ve hangi malzemelerin en iyi olduğunu merak edebilir. Genel bir kural olarak, sıcaklık, rüzgar hızı gibi hava koşulları, açık havada yapılan aktivitenin süresi ve yapılacak işin yoğunluk düzeyine göre koruyucu giysi seçimi yapılmalıdır. Bunun nedeni, çalışırken oluşan terleme seviyesinin katmanlamayı belirlemesidir. Genel olarak, birden fazla katman, tek bir kalın giysiden daha iyidir, böylece çalışanlar terlemeye başlarlarsa katmanları çıkarma veya mola veriyorlarsa veya daha az yorucu işler yapıyorlarsa katman ekleme seçeneğine sahip olurlar.

 

İç tabaka yalıtım sağlamalı ve cildi kuru tutmak için nemi ciltten uzak tutmalıdır. Polyester ve polipropilen gibi sentetik elyaflar bu amaca uyan iki malzemedir. Öte yandan, dış tabaka su geçirmez olmalı ve terin kaçmasına ve buharlaşmasına izin verecek açıklıklara sahip olmalıdır.

 

Termal Eldivenler

 

Parmakları donmaktan korumak için eldivenler, soğuk havalarda kişisel koruyucu ekipmanın kritik bir parçasıdır. En etkili olabilmeleri için, çok düşük sıcaklıklarda bile koruma, esneklik ve el becerisini dengelemeleri gerekir.

 

Ter yönetimi için nemi vücuttan uzaklaştıran kumaş, çalışanların işte kuru kalmasına yardımcı olmak için de kritik öneme sahiptir. Son olarak, eldivenlerin dış kabuğunun malzemesi de önemlidir. Koruma ve tutuş için çok katmanlı avuç içi kumaşlarla kesilmeye dayanıklı seçenekler arayın.

 

Yalıtımlı Kaymaz Çizmeler

 

Soğuk aylarda artan kayma riski nedeniyle, kaymaz kauçuk tabanlı iş botları, kışlık güvenli iş  ayakkabıları için çok önemlidir. Yalıtım için keçe astarlı çizmeler tavsiye edilir ve deri gözenekli olduğundan ve ayakların "nefes almasına" izin verdiğinden, çıkarılabilir keçe tabanlıklara sahip deri kaplı çizmeler de terin buharlaşması için harikadır. Çorap söz konusu olduğunda, sentetik malzemelerden üretilen astarlı çoraplar ayakları kuru tutmak ve teri tenden uzak tutmak için en iyi seçeneklerden biridir.

 

Düşme tehlikesine karşı koruma 

 

Kar, sulu kar ve buz, çalışma ortamındaki kaygan yüzeylerin sayısını artırmanın yanı sıra yüksekte çalışanlar için de tehdit oluşturmaktadır. Karla ağırlaşan inşaat halindeki bir yüzey, yapısal olarak sağlam olduğundan emin olmak ve çökme riskinden kaçınmak için işe başlamadan önce bir profesyonel tarafından incelenmelidir.

 

Kışlık Göz Koruması

 

Çalışanlar soğukta güvende kalmak için başlangıçta yukarıda listelenen önlemlere odaklanabilir ve uygun eldiven, bot ve katmanlı giysilere sahip olduklarından emin olabilirler. Ancak göz ardı edilmemesi gereken başka bir soğuk hava ekipmanı da göz korumasıdır. Kışın açık havada çalışmak, gözleri düşük sıcaklıklara maruz bırakarak ağrıya ve bulanık görmeye neden olabilir; gözlere kar, yağmur ve moloz üfleyebilen rüzgar; ve görüşü bozabilecek ve göz yorgunluğuna neden olabilecek kar, buz ve diğer yansıtıcı yüzeylerden gelen parlama. Çalışanlar bu göz koruması ipuçlarını kullanarak soğuk ortamlarda görüşlerini korumaya yardımcı olabilir.

 

Ekstra yüz koruması. Yüz koruması, alın ve yanakların üst kısmı için bir kalkan oluşturarak soğukta sıcaklık ve koruma sağlar. 

 

Diğer kişisel koruyucu ekipman ile rahat uyum. Çoğu göz koruması, merceği yüzde sabit tutarken birçok kafa boyutuna uyacak şekilde geniş ve/veya ayarlanabilir kafa bantlarına sahiptir. Kafa bandı şapkalar, başlıklar veya diğer baş korumaları üzerinde de kullanılabilir.

 

Net görüş için özellikler. Yıkanarak çıkmayan birinci sınıf buğu önleyici lens kaplaması ve hava akışı sağlayan havalandırmalı çerçevelerle buğulanmayı önleyin. 

 

Renkli gözlük camları. Güneşten ve parlamadan kaynaklanan parlaklığı azaltmak için isteğe bağlı cam renklendirmeli gözlükleri ve kapalı gözlükleri seçin. 

 

Ürün galerimize göz atmak için tıklayın.