Diğer Haberler
Tıbbi önlükler ve tek kullanımlık tulumlar için kumaş malzemeleri nelerdir?
Tıbbi önlükler ve tek kullanımlık tulumlar için kumaş malzemeleri nelerdir?

Kişisel koruyucu ekipman gereksinimleri, COVID-19 salgını nedeniyle küresel talep görmüştür; bu nedenle tedarik zincirinde özellikle hammadde ihtiyacında daha fazla talep olmuştur. Kişisel koruyucu ekipman üretimi için hammadde-kumaşın, bitmiş tulum ürünlerinin en önemli iki işlevi sağlayabilmesi için uygun olması gerekir: penetrasyon direnci ve rahatlık.

 

Bu makale, tulumlar için gerekli olan kumaştan bahsediyor.

 

Tulumlar için teknik özellikler şunlardır:

 

  • Kalite uyumlu (koruyucu giysilerin kumaş performansı)
  • Kan ve vücut sıvılarını geçirmez
  • Virüse dayanıklı
  • kullanım rahatlığı
  • Tek kullanımlık VS yeniden kullanılabilir

 

Tek kullanımlık tulumların çoğu dokunmamış sentetik kumaştan yapılmıştır. Koruma seviyeleri arttıkça, mukavemeti artırmak, geçirgenliği azaltmak ve muhtemelen alev geciktirici hale getirmek için farklı malzemeler birlikte lamine edilecektir.

 

Kumaş türü esas olarak tek kullanımlık dokuma olmayan kumaştır. Ancak, dayanıklılığı ve kullanım sayısını artırmak için dokuma kumaşta bazı gelişmeler olmuştur.

 

Kaplama/ Laminasyon

 

Kaplama veya laminasyon, sıvı direnci, antibakteriyel özellik, antiviral özellik vb. gibi ek işlevsellik sağlar.

 

Tulumlar genellikle aşağıda listelenen sentetik elyaflardan yapılır:

 

  • Polipropilen (PP)
  • Polyester (PET)
  • Polietilen (PE)

 

Tek katman

 

En temel giysi, tek bir kat spunbond polipropilenden yapılacak ve nefes alabilir ve nispeten rahat olacaktır. Boya püskürtme kabinlerinde çalışanlar tarafından veya çoğunlukla kuru bir ortamda tehlikeli olmayan temizleme işlemlerinde temel bir bariyer olarak yaygın olarak kullanılır.

 

Tek katmanlı spunbond tulum sıvı geçirmez değildir ve neredeyse daha karmaşık bileşimlerin yanı sıra yırtılmaya karşı da dirençli değildir.

 

Çok Katmanlı Yapılar ve Kumaş Malzemeler

 

Çok katmanlı yapılar tipik olarak SMS yapıları, PP +PE yapıları veya Mikro Gözenekli Nefes Alabilir Film uygulaması ile yapılır.

 

SMS Kumaş

 

Bir başka popüler malzeme, kısaltması SMS ile bilinir. Bu, ortada bir eritilerek şişirilmiş polipropilen tabakası ile aynı spun-bond polipropilenin iki tabakasıdır. Bu bileşim hala rahat bir şekilde nefes alabilir, ancak yırtılmalara ve delinmelere karşı dayanıklıdır ve sıvılara karşı gelişmiş bir dirence sahiptir. Konfor seviyesi Mikro Gözenekli Nefes Alabilir Filmden daha düşüktür.

 

SMS takımları yaygın olarak laboratuvarlarda, endüstriyel uygulamalarda ve ayrıca sanitasyon ve tıp alanlarında bulunur.

 

Polietilen Kaplı Polipropilen (PPSB + PE) Kumaş

 

Bu yapı için, spunbond polipropilen, geçirimsiz bir polietilen tabakası ile kaplanmıştır. Malzeme, su geçirmezlik performansı ve geçirimsiz karakter için mükemmeldir. Bu giysi, kullanıcıyı sıvı kimyasallardan veya biyolojik tehlikelerden korumak için sıvıya dayanıklı alanlarda yaygın olarak kullanılır.

 

Mikro gözenekli Nefes Alabilir Film

 

Nefes alabilen filmler, sıvıları (su/kan) geçirmeyen ancak gazları (su buharları) geçiren ince, mikro gözenekli veya monolitik filmlerdir. Gelişmekte olan ülkelerde bebek bezleri, hijyenik pedler ve yetişkin inkontinans ürünleri gibi hijyen ürünlerinin artan penetrasyonunun ve gelişmiş ülkelerde birinci sınıf hijyen ürünlerinin artan tüketiminin küresel nefes alabilir film pazarını yönlendirmesi bekleniyor. Geleneksel filmlere kıyasla nefes alabilen filmlerin yüksek maliyeti, küresel nefes alabilen film pazarı için en büyük kısıtlamadır. Kişisel koruyucu ekipman ve tulum kullanımında Mikro Gözenekli Nefes Alabilir Film, büyük rahatlık ve koruma sağlamak için mükemmeldir. Mikro gözenekli nefes alabilen filmi diğer malzemelerle birleştirerek, bu şekilde yeni bir kişisel koruyucu ekipman kumaş türü yapılır.

 

Özelleştirilmiş katmanlar

 

Bir tulumun koruma seviyesini artırmak istiyorsanız, bunu yapmanın yaygın bir yöntemi elbisenin koruyucu katmanlarını ve polimerlerini artırmaktır. Koruyucu katman sayıları ne kadar yüksek olursa, genellikle konfordaki azalma anlamına gelir; ancak bazı çevresel tehlikeler kimyasal veya toksik buharlardan daha yüksek düzeyde bir izolasyon gerektiriyorsa, daha yüksek düzeyde koruyucu giysiler gerekebilir.

 

Ürünlerimize göz atmak için tıklayın.