Diğer Haberler
KKD hangi tehlikelerden korur?
KKD hangi tehlikelerden korur?

Kişisel koruyucu ekipman (KKD), işçiler tarafından giyilen herhangi bir güvenlik giysisi veya aksesuarı için genel bir terimdir. Kimyasalları emmeyen lastik eldivenler, alev almayan ark dereceli eldivenler, düşen bir işçiyi güvenli bir şekilde askıya alacak vücut koşumları, şantiye çalışanlarını trafiğe açık tutan yüksek görüşlü ikaz yelekleri ve içindeki her şeyi içerir.

 

KKD, kişisel koruyucu ekipman için yaygın olarak kullanılan kısaltmadır ve çalışanları fiziksel, kimyasal, biyolojik, elektrik, mekanik ve radyolojik tehlikeler dahil mesleki tehlikelerden korumak için tasarlanmış herhangi bir giysi veya ekipmanı ifade eder. Her türlü iş yeri, bir dizi yaralanma riski oluşturabilir: yangın tehlikeleri, keskin bıçaklar, forkliftler ve ağır makineler, tehlikeli kimyasallar, yüksek sesler, düşen nesneler, yüksekte çalışma ve çok daha fazlası. İşyeri ister laboratuvar ister fabrika olsun, çalışanların mevcut tehlikelerden korunması önemlidir.

 

Bazı tehlikeler kolayca fark edilir ve bazı tehlikeler gizli görünebilir. Güvenlik veya tesis yöneticilerinin, işyerlerindeki ve potansiyel tehlikelerin meydana gelebileceği alanlardaki tehlikeleri belirlemek için tesisi dikkatlice incelemesi ve uygun şekilde KKD satın alması önemlidir.

 

Kişisel koruyucu donanım, çalışanları bir üretim tesisinde, şantiyede veya endüstriyel bir işyerinde bulunabilecek her türlü tehlikeden korumak için tasarlanmıştır. KKD, çalışanları kimyasal, fiziksel, biyolojik, elektriksel, mekanik ve radyolojik tehlikeler dahil olmak üzere çeşitli tehlikelerden korur. KKD, kalıcı işitme hasarını önleyecek kulak koruyucularından veya yüksek dirençli bir ikaz yeleğine, forklift sürücülerini varlıkları konusunda uyarmaya kadar değişebilir. KKD formları, çalışanların ölümüne düşmelerini engelleyebilir, kullanıcıyı alev almaktan ve hatta kornealarını yakmaktan koruyabilir.

 

İşyerinde bulunabilecek bazı yaygın tehlikeler şunlardır:

 

  • İş yerindeki forkliftler bir yayanın çarpmasına ve yaralanmasına neden olabilir. Önerilen KKD – Yüksek görünürlüklü ikaz yelekleri.
  • Elektrik panosu, ark parlaması olayı riski taşıyan bir alandır. Önerilen KKD – İlgili ark dereceli giysiler.
  • Makinelerdeki veya tesisteki keskin nesneler eller için tehlikeli bir tehlikedir. Önerilen KKD – Güvenlik eldivenleri.
  • Yanıcı sıvılar yangın tehlikesi oluşturur ve tehlikeli bir kimyasal olabilir. Önerilen KKD – Aleve dayanıklı iş kıyafeti.
  • Lazerler, kalıcı hasara neden olabilecek gözler için bir tehlikedir. Önerilen KKD – Güvenlik gözlükleri ve göz koruyucular.

 

Pek çok farklı KKD seviyesi de mevcuttur. Örneğin, bir ark parlaması sonucunda ark dereceli uzun kollu bir gömlek, işçiyi korur, birincisi daha yüksek voltaj durumları için gereklidir. Bazı eldivenler sürtünme gibi daha basit tehlikelerden korurken, sentetik kauçuk gibi daha yoğun eldivenler aşındırıcı asitlerden korur. Çalışanların eğitimi, KKD'nin giyilmesini gerektiren alanları ve zamanları kapsamalıdır.

 

Tehlike kontrolleri hiyerarşisi söz konusu olduğunda, KKD bu hiyerarşinin en altındadır, işçiler için son savunma hattı olarak kabul edilir. Buna rağmen, KKD'nin işyerinde güvenliği artırmanın ve kazaları önlemenin kanıtlanmış bir yolu olduğu için, iyi oturan, uygun şekilde tasarlanmış ve bakımı yapılan ekipmana sahip olmak çok önemlidir. İşverenler, çalışanlara KKD'lerini nerede ve ne zaman giymeleri gerektiğini hatırlatmak ve herkesin işyerinin KKD uygulamaları hakkında iyi bilgi sahibi olmasını sağlamak için tesisin etrafına KKD gereklilik işaretleri asmalıdır.

 

Kişisel koruyucu ekipmanlarımıza göz atmak için tıklayın.